U trendu

Bajden uvodi sankcije članovima Ortegine vlade

VAŠINGTON – Američki predsednik Džozef Bajden izdao je danas proklamaciju kojim se članovima vlade Nikaragve uključenim u politiku, koju je okarakterisao kao podrivanje demokratije, zabranjuje ulazak u SAD.

„Represivni i uvredljivi akti Ortegine vlade i onih koji je podržavaju primoravaju SAD da deluju“, naveo je Bajden u proglasu, prenosi Rojters.

Predsednik Nikaragve Danijel Ortega izabran je za četvrti petogodišnji mandat sa 75,92 odsto glasova, prema izbornom telu koje navodi da je izlaznost bila 65,35 odsto.

Vrhovno izborno veće Nikaragve (CSE) potvrdilo je trijumf kandidata Sandinističkog fronta nacionalnog oslobođenja (FSLN), tako da će on nastaviti svoj četvrti uzastopni mandat do 2027. godine.

Bajden je, u saopštenju objavljenom pred kraj glasanja izbora održanih 7.novembra, nazvao izborni proces Nikaragve nameštenim, navodeći da će SAD koristiti sva raspoloživa sredstva da pozove vladu Nikaragve na odgovornost.

“Porodica Ortega i Muriljo sada vladaju Nikaragvom kao autokrate, i ne razlikuju se od porodice Somosa protiv koje su se Ortega i Sandinisti borili pre četiri decenije”, rekao je Bajden.

Vladajući Sandinistički front i njegovi saveznici kontrolišu Kongres i sve vladine institucije.

Ortega je prvo bio predsednik od 1985. do 1990. godine, da bi se opet 2007. godine vratio na vlast.

Nedavno je svoju suprugu, potpredsednicu Rosario Muriljo, proglasio za “kopredsednicu“ države.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar