U trendu

Bajden zoštrio ton prema Rusiji

Predsednik SAD Džozef Bajden u četvrtak je rekao da su prošli dani američkog „prevrtanja na ledja“ pred ruskim predsednikom Vladimirom Putinom i zatražio hitno puštanje na slobodu ruskog opozicionog lidera Alekseja Navaljnog.

Tokom svoje prve posete Stejt departmentu kao predsednik, Bajden je najoštrije osudio Putina jer su hiljade demonstranata uhapšene na velikim protestima širom Rusije posle zatvora Navaljnog.

Navaljni, rekao je Bajden, „kao i svi gradjani Rusije, ima pravo na svoja prava po ruskom Ustavu. Ali, na njega se ciljalo, bio je meta jer je otkrivao korupciju. Trebalo bi ga pustiti odmah i bez uslovljavanja“.

Novi američki predsednik takođe je želeo da svetu jasno kaže da se on dramatično okreće od Putina za razliku od predsednika republikanaca Donalda Trampa koji je izbegavao direktnu konfrontaciju i često pokušavao da umanji značaj zloćudnih postupaka ruskog lidera.

„Jasno sam rekao predsedniku Putinu, na način koji se veoma razlikuje od mog prethodnika, da su gotovi dani kada su se Sjedinjene Države ‘prevtale na ledja’ pred ruskim agresivnim akcijama – mešanje u naše izbore, sajber-napadi, trovanje njihovih građana“, rekao je Bajden koji je prošle nedelje razgovarao s Putinom u, kako su zvaničnici Bele kuće nazvali, „napetoj prvoj razmeni stavova“.

„Nećemo se ustručavati da Rusiji povećamo cenu (njenih postupaka) i odbranimo naše vitalne interese i naše ljude“, rekao je Bajden.

Bajden je uveo široko „resetovanje“ američke spoljne politike, uključujući poništavanje Trampovog naloga za povlačenje američkih trupa stacioniranih u Nemačkoj, ukidanje podrške vojnoj ofanzivi Saudijske Arabije u Jemenu i obećanje da će podrška pravima LBGTQ osoba biti u temelju diplomatije.

„Amerika se vratila. Diplomatija se vratila“, rekao je Bajden osoblju Stejt departmenta.

Odlazak Bajdena u posetu Stejt departmentu tako rano na početku mandata je nameran simboličan znak njegovog interesovanja za spoljnu politiku.

Tramp je tek posle više od godinu dana posetio spoljnopolitičku službu, i to samo jer je tada zakletvu davao državni sekretar Majk Pompeo 2018. godine. Bivši predsednik je više puta napao Stejt department da je deo „duboke države“ koja potkopava njegovu vladu. Tramp je ocrnjivao i otpuštao diplomate i godinama pokušavao da smanji budžet Stejt departmenta za trećinu.

Bajden je, suprotno Trampu, odabrao čoveka od svog dugogodišnjeg poverenja, Entonija Blinkena, za državnog sekretara, s ciljem da oživi američki diplomatski kor čiji su redovi proredjeni i sastav demoralisan posle četiri godine Trampove administracije.

Službenicima koji su ga dočekali, Bajden je rekao: „Obećavam da ću vam čuvati leđa, a očekujem i da će vam ih čuvati i američki narod“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.