U trendu

Bajden zvanično objavio da se kandiduje za novi mandat

Predsednik SAD Džozef Bajden danas je zvanično objavio da će se kandidovati za novi mandat za predsedničke izbore 2024. godine.

On je od svojih birača zatražio da mu daju više vremena da „dovrši posao“, koji je započeo polaganjem zakletve.

Bajden, najstariji predsednik SAD u istoriji koji bi na kraju svog drugog mandata imao 86 godina, zamolio je birače da ne brinu o njegovim godinama i produženju mandata.

Predsednik SAD je kandidaturu objavio trominutnim videom u kome je obećao da nastavlja bitku za „dušu nacije“ koju je započeo 2019. godine.

„Pitanje sa kojim se suočavamo je da li ćemo u godinama koje su pred nama imati više slobode ili manje slobode. Više prava ili manje“, saopštio je Bajden.

On je dodao da će prava na abortus, odbrana demokratije, pravo glasa i mreža socijalne zaštite biti među najvažnijim pitanjima na izborima 2024. godine.

„Sloboda. Lična sloboda je fundamentalna za to ko smo mi kao Amerikanci. Nema ništa važnije. Ništa svetije“, rekao je Bajden.

Tokom vikenda, američki mediji su preneli da je Bajden izabrao višu savetnicu Bele kuće Džuli Čaves Rodriges da mu vodi kampanju.

U saopštenju uz danas objavljen video, Bajden je potvrdio izbor Rodrigesove, dugogodišnje latinoameričke demokratkinje sa vezama sa bivšim predsednikom Barakom Obamom i potpredsednicom Kamalom Haris.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar