U trendu

Bajden:Za sada bez dokaza o umesanosti Rusije u sajber napad

VAŠINGTON – Američki predsednik Džozef Bajden rekao je danas da za sada nema dokaza da je Rusija umešana u sajber napad na glavnu američku kompaniju za distribuciju naftnih derivata „Kolonijal pajplajn“, ali da ima indicija da je napad izveden sa teritorije te zemlje.

Bajden je najavio da će se sastati sa ruskim kolegom Vladimirom Putinom, ali je dodao da za sada američke obaveštajne službe nemaju dokaze da je Rusija umešana.

„Ima međutim dokaza da su akteri napada u Rusiji. Tako da snose neki deo odgovornosti za ovo”, rekao je Bajden tokom obraćanja u Beloj kući, prenosi Rojters.

Dodao je da je njegova administracija spremna da, ako to bude potrebno, preduzme dodatne korake povodom sajber napada na kompaniju „Kolonjal pajplajn“ u zavisnosti od toga koliko će joj vremena biti potrebno da nastavi rad.

“Sekretarijat za energetku sarađuje sa kompanijom kako bi se njen rad nastavio punim kapacitetom što je pre moguće. Sve ovo shvatamo veoma ozbiljno. Nadležni će nastojati da krivično gone počinioce“, poručio je Bajden.

Naveo je da je njegova administracija posvećena očuvanju američke infrastrukture koja je u većini slučajeva u privatnom vlasništvu.

Kompanija „Kolonijal pajplajn“ zatvorila je kompletnu mrežu posle sajber napada koji se dogodio u petak.

Njenim naftovodom dužine 8.850 km dnevno se distribuira 2,5 miliona barela benzina i drugog goriva iz rafinerija na obali Meksičkog zaliva do potrošača u srednjem Atlantiku i na jugoistoku SAD.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.