U trendu

Bakić: Zabraniti rad nastavnicima koji podstiču nacizam

ZAGREB – Poslanik zeleno-leve koalicije u hrvatskom saboru Damir Bakić poručio je danas da vrata škola treba odmah i bezuslovno zatvoriti svim nastavnicima koji se usuđuju da u tim ustanovama iskazuju ili odobravaju simpatiju prema obeležjima nacizma i ustaškog režima.

Bakirć je u raspravi u parlamentu o izmenama Zakona o strukovnom obrazovanju istakao da se sve češće zaboravlja na širu ulogu obrazovanja i vaspitanja učenika bilo strukovne ili opšte škole, obezbeđivanje uslova za punu izgradnju osobe, angažovanih, upućenih, solidarnih, kreativnih i aktivnih građana.

On je za nedavni događaj u Slavonskom Brodu, kada je profesorka hrvatskog jezika maturante jednog razreda fotografisala sa podignutom desnicom u znak nacističkog pozdrava, rekao da je to sramota i krivicu pripisao sistemu, resornom ministarstvu na prvom mestu.

„To jednostavno ne sme da se događa i sistem mora da iznađe način da se osobama, poput nastavnice u Slavonskom Brodu koja svoje učenike usmerava protiv temeljnih civilizacijskih vrednosti i u toj ih orijentaciji ohrabruje pod krinkom lažnog patriotizma, onemogući rad sa učenicima“, rekao je Bakić, prenela je Hina.

Takvim osobama, istakao je, ne može biti mesto u obrazovnom procesu.

Ministarstvo obrazovanja je pozvao da preuzme odgovornost i da obezbedi obrazovni proces u skladu s ustavnim i civilizacijskim normama.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.