U trendu

Barnije: Velike razlike sa Britancima o budućim odnosima Brisel-London

Evropski pregovarač Mišel Barnije ocenio je danas da postoje „mnoge i veoma ozbiljne razlike“ sa Britancima o budućim odnosima izmedju Brisela i Londona posle nedavne prve runde pregovora o tom pitanju.

Barnije je takodje naveo da dogovor posle Bregzita treba da „uključi uravnoteženo rešenje o ribolovu“ i dodao da je „neizvodljiv“ britanski predlog da se svake godine pregovara o zonama za ribolov.

Evropski pregovarač je novinarima u Briselu naveo kao jednu od razlika ključno pitanje uslova lojalne konkurencije koje Brisel zahteva od Londona. Dodao je da Britanci tvrde da imaju „ambicije sa visokim standardima“ ali ne žele da te obaveze pretoče u zajednički sporazum.

EU sve više strahuje da će doći do neuredne ekonomije koja neće poštovati socijalne i ekološke standarde ili državnu pomoć.

Drugi kamen spoticanja je Sud pravde Evropske unije. Britanci ne žele da taj sud igra ulogu u slučaju spora izmedju Londona i Brisela o primeni budućeg sporazuma.

Barnije je rekao da se uprkos tome i dalje nada da je moguće postići „dobar dogovor“.

Druga runda pregovora biće održana tokom meseca u Londonu. Sporazum bi trebalo da bude postignut do kraja godine, kada se završava prelazni period za Veliku Britaniju posle razlaza sa EU 31. januara.

Neuspeh pregovora mogao bi da ima potencijalno katastrofalne posledice za britansku ekonomiju, a bio bi takodje štetan i za EU.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.