U trendu

Barselona: Demonstracije zbog hapšenja muzičara

BARSELONA – Na hiljade demonstranata sinoć je zauzelo neke od glavnih ulica u Barseloni, tražeći puštanje repera koji je uhapšen pod optužbama da je veličao terorizam i vređao kraljevsku porodicu u svojim pesmama.

Nekoliko desetina policajaca je juče upalo na Ljeida univerzitet u severozapadnoj Španiji, kako bi uhapsili Pabla Hesela, koji se tamo zabarikadirao, preneo je Rojters.

Hesel, poznat po svojim radikalnim levičarskim stavovima, propustio je priliku prošlog petka da se preda policiji kako bi odslužio devetomesečnu zatvorsku kaznu iz 2018. godine, koja je izazvala pobunu u Španiji i naterala vladu da zakon o slobodi govora učini fleksibilnijim.

Muzičar je osuđen zbog reči u pesmama i tvitovima, koji su se odnosili na baskijsku separatističku paramilitarnu grupu ETA, a poredio je španske sudije sa nacistima i nazvao je bivšeg kralja Huana Karlosa mafijaškim bosom.

Nakon njegovog hapšenja, oglasila se zamenica premijera Karmen Kalvo, koja je rekla da hapšenje ljudi zbog slobode govora ne bi trebalo da se desi u demokratskom španskom društvu.

Hasel se sakrio na univerzitetu sa grupom simpatizera u ponedeljak, koji su se sukobili sa policijom juče, bacajući na policajce stolice i aparate za gašenje vatre, pre nego što su policajci sa pištoljima i zaštitnom opremom uhapsili muzičara.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.