U trendu

Bauer: Interes sveta je da Zapadni Balkan bude miran

SARAJEVO – Predsedavajući Vojnog komiteta NATO, admiral Rob Bauer i komandant Zajedničkog štaba OS BIH Senad Mašović istakli su danas važnost dalje saradnje BiH i NATO i punopravno članstvo kada za to dođe vreme.

Admiral Bauer je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Mašovićem istakao da je globalna sigurnost ugrožena ruskom agresijom na Ukrajinu gde se, kako je naveo, pokušava uništiti snaga zakona upotrebom sile.

“Rat u Ukrajini ima ozbiljne posledice na svet, uključujući i Zapadni Balkan. Ta pretnja po sigurnost ogleda se u terorizmu, kibernetičkom ratovanju, na te pretnje mislim”, rekao je Bauer prenela je sarajevska N1 tv.

Bauer kaže kako je na NATO samitu u Madridu dogovoreno da se pojača politička i vojna podrška saveznicima, ali i partnerima.

“Interes celog sveta je da Zapadni Balkan bude miran, siguran. Ja verujem da će se u novembru naći rešenja za BiH kako će ta podrška teći,“ rekao je.

Na pitanje novinara da prokomentariše to što u BiH ne postoji saglasnost za pridruživanje NATO-u, Bauer kaže sa BiH ima akcioni plan koji je na snazi.

“NATO će nastaviti da pruža podršku reformi koje su usvojene u BiH. Biće paket pomoći oružanim snagama kroz vojnu opremu, ali ne i oružje, što NATO ne radi. To može samo da se desi ako pojedinačne članice imaju bilateralni sporazum sa BiH. Vode se razgovori kako ćemo pomoći BiH. Ta pomoć se ogleda u izgradnji infrastruktura, institucija i sl.”, rekao je Bauer.

Mašović je rekao da je saradnja sa NATO na visokom nivou i da BiH pripada ovom savezu.

„Radili smo zajedno u više aspekata. Poseta je značajna jer dolazi nakon samita NATO u Madridu gde je izražena jasna podrška BiH. Svedoci smo da je sigurnosna situacija narušena agresijom Rusije na Ukrajinu. Bitno je da imamo jasnu percepciju buducnosti BiH ka NATO-u.“ kazao je Mašović.

On se, rekao je, nada da će svi shvatiti gde BiH pripada.

„Verujem da će BiH pre ili kasnije pristupiti NATO. To je potreba ako želimo mir i ekonomska perspektiva. Ovim se otvara potpuno drugačija mogućnost da građani rade i žive sigurno u BiH“, naveo je Mašović.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar