U trendu

Beč od sutra ukida „2G“ u gastronomiji

BEČ – Nakon što je Ministarstvo zdravlja Austrije donelo novu uredbu o epidemiološkim merama, koja predviđa dalje popuštanje, i Beč je najavio da će od sutra ukinuti „2G“ pravilo u gastronomiji, kao i maske.

Ministarstvo je odlučilo da ukine „3G“ pravila, produži važenje Zelenog pasoša na godinu dana za „busterovane“ osobe, i obavezu nošenja maski ograniči na javni prevoz, taksi, bolnice, supermarkete, apoteke, trafike, banke, drogerije.

Beč, koji je do sada uvek primenjivao strožije mere od onih koje je propisalo Ministarstvo zdravlja i vlada, sada delimično prati popuštanja.

Sekretar za zdravstvo pokrajine Beč, Peter Haker, saopštio je da od sutra više neće biti ograničenja u pristupu gastronomiji, kako dnevnoj, tako ni noćnoj.

Za razliku od „saveznih“ mera, Beč je strožiji kada je reč o pristupu bolnicama, ustanovama za negu, ali i obdaništima, gde eksterna lica moraju za posetu pokazati negativan PCR test, a zaposleni moraju imati ili sertifikat o vakcinaciji, potvrdu o preležanom kovid19 ili negativan PCR test, uz to oni će biti dva puta nedeljno PCR testirani.

Što se vakcina tiče, pripadnici rizičnih grupa mogu četiri meseca posle treće doze da prime četvrtu, a svi ostali nakon pola godine od prijema bustera.

Haker je kazao da se i pored popuštanja mera ne sme misliti da je pandemija prošla.

On očekuje da će u maju brojevi novozaraženih oscilirati, a u junu se jasno smanjiti.

Za jesen, kao i gotovo svi eksperti u zemlji, i on očekuje novi talas korone.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.