U trendu

Beč: Štrahe osuđen na 15 meseci uslovno zbog primanja mita

BEČ – Bivši vicekancelar i nekadašnji lider Slobodarske partije Austrije (FPO) Hajnc Kristijan Štrahe osuđen je danas na 15 meseci uslovne zatvorske kazne zbog primanja mita.

U sudskom postupku protiv njega radilo se o dve donacije vlasnika privatne klinike „Vering“ Valtera Grubmilera u visini od 2.000 i 10.000 evra.

Vlasnik privatne klinike je taj novac transferisao stranci koju je tada vodio Štahe, a prema navodima Tužilaštva za privredni kriminal i borbu protiv korupcije, radilo se o mitu.

Štahe je trebalo zauzvrat da pokuša da u Skupštini podstakne izmenu Zakona o fondu za finansiranje privatnog zdravstvenog osiguranja kako bi klinika Grubmilera mogla da dobija sredstva iz tog fonda.

Sudija Klaudija Moravec-Loidolt istakla je da je uverena da su dva optužena lica počinila krivično delo podmićivanja i primanja mita.

Izričući presudu kazala je da je Grubmiler godinama pokušao da dođe do sredstava iz Fonda privatnih osiguravajućih društava, a pošto u tome nije uspeo obratio se Štraheu.

Kazala je da hronologija dokazuje da je optužnica ispravna, i da su donacije Grubmilera imale za silj da „motivišu“ Štrahea.

Dodala je da činjenica da se Štrahe posle dobijanja donacija posvetio tom pitanju jasno pokazuje da je znao za dobijene novce.

Zahtevom za izmenu zakona o Fondu, koji je podnela FPO, trebalo je da se izdejstvuje promena kojom bi klinika „Vering“ bila uključena u taj fond, objasnila je dalje.

Inače Grubmiler je osuđen na godinu dana uslovne kazne zbog podmićivanja.

Izrečene presude nisu pravosnažne pošto su Štrahe i Grubmiler najavili podnošenje žalbe.

Ovo je prva presuda protiv Štrahea nakon „pada“sa političkih funkcija usled korupcionaške afere „Ibica“, koja nema veze sa ovim slučajem, ali u vezi koje ga tek čeka pravni epilog.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.