U trendu

Bela kuća: Amerikanci da napuste Ukrajinu, moguć napad Rusije

VAŠINGTON – Bela kuća je danas upozorila da bi napad Rusije na Ukrajinu mogao da se dogodi u narednih nedelju dana, a moguće u sledeća dva dana, čak i pre kraja Zimske olimpijade i pozvala Amerikance da napuste tu zemlju.

Savetnik Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džejk Saliven rekao je da Sjedinjene Države još uvek nemaju definitivnu informaciju da li je ruski predsednik Vladimir Putin doneo odluku o invaziji, ali da postoje svi elementi za veliku vojnu operaciju koja bi mogla da počne „brzo“, navodi AP.

Rojters prenosi da je Saliven na brifingu u Beloj kući rekao da bi eventaulni ruski napad verovatno počeo vazdušnim napadom.

On je rekao da bi svi Amerikanci koji su još uvek u Ukrajini trebalo da napuste tu zemlju u narednih 24 do 48 sati zato što bi eventualni ruski vazdušni napad njihov odlazak otežao.

„Ne kažemo da je predsednik Putin doneo odluku. Ono što kažemo jeste da imamo dovoljan nivo zabrinutosti na osnovu onoga što vidimo na terenu i što su prikupili naši obaveštajni analitičari, da šaljemo ovu jasnu poruku“, rekao je Saliven.

Ali, kako je dodao, sa 100.000 vojnika na granici sa Ukrajinom, ruska invazija mogla bi da uključi zauzimanje velikog dela Ukrajine, kao i velikih gradova uključujući Kijev.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar