U trendu

Bela kuća: Bajden poručio da neće slati trupe u Ukrajinu

VAŠINGTON – Predsednik SAD DŽozef Bajden poručio je danas da neće slati američke trupe u Ukrajinu, jer ne želi da stavi Amerikance u poziciju da vode rat sa Rusijom, saopštila je Bela kuća.

On je ocenio da ruski predsednik Vladimir Putin nije uspeo u svom cilju da podeli Zapad i poručio da će NATO i dalje držati otvorena vrata za evropske države koje dele njihove vrednosti i koje bi jednog dana mogle da traže članstvo u Alijansi.

„Dok predsednik Putin preti samim temeljima međunarodnog mira i bezbednosti, NATO ponovo pokazuje da se zalaže za slobodu i demokratiju. Kao što sam rekao juče, SAD će braniti svaki pedalj NATO teritorije“, naveo je Bajden u saopštenju posle virtuelnog samita NATO lidera, preneo je Glas Amerike.

Ponovio je da je američka posvećenost članu pet Severnoatlantskog ugovora čvrsta i podsetio da je naložio raspoređivanje dodatnih snaga da bi ojačao kapacitete NATO u Evropi u znak podrške NATO saveznicima.

„Pozdravljam odluku o aktiviranju odbrambenih planova NATO-a i elemenata Snaga za reagovanje da bi se ojačala zajednička pozicija, kao i najavu naših saveznika da će rasporediti dodatne kopnene i vazduhoplovne snage na istočnoj granici i pomorske snage od severa do Mediterana“, navodi se u saopštenju.

„Danas su nam se pridružili bliski partneri Švedska, Finska i Evropska unija. Predsednik Putin nije uspeo u svom cilju da podeli Zapad. NATO nikada nije bio ovako jedinstven i odlučan“, poručio je američki predsednik.

On je dodao da je odmah posle samita razgovarao sa ukrajinskim predsednikom.

„Pozdravio sam hrabru akciju ukrajinskog naroda koji se bori da odbrani svoju zemlju. Obavestio sam ga o aktuelnoj ekonomskoj, humanitarnoj i bezbednosnoj podršci SAD i našim daljim naporima da podstaknemo druge zemlje da pruže sličnu pomoć“, navodi se u saopštenju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.