U trendu

Bela kuća: Putin zvao Obamu telefonom, razgovaralo se o Ukrajini, Islamskoj državi, Iranu

Predsednik Rusije Vladimir Putin i predsednik SAD Barak Obama razgovarali su rano jutros telefonom o nastavku napetosti u istočnoj Ukrajini i borbi protiv ekstremističke organizacije Islamska država na Bliskom istoku, saopštila je Bela kuća.

Prema njenim navodima, Putin i Obama su poslednji put razgovarali u februaru.

I Bela kuća i Kremlj su izdali slična saopštenja, to jest opis razgovora.

Bela kuća je navela da je Putin taj koji je inicirao razgovor.

Kako je saopšteno, Obama je rekao Putinu da Rusija mora da ispuni ono na šta se obavezala sporazumom iz Minska u februaru, što uključuje povlačenje trupa i opreme sa ukrajinske teritorije.

Kremlj je saopštio da su se Obama i Putin složili da se u vezi sa implementacijom sporazuma sastanu pomoćnica državnog sekretara SAD Viktorija Nuland i zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Grigorij Karasin.

Vrhovni zapovednik NATO juče je izjavio da preko ruske granice u Ukrajinu neprestano ulaze tovari sa municijom i drugom vojnom opremom.

Kremlj je saopštio da su Putin i Obama „značajnu pažnju“ posvetili borbi protiv terorizma i Islamske države naročito, i da su sa saglasili da se u vezi sa time sastanu ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov i američki državni sekretar Džon Keri.

I Bela kuća i Kremlj su saopštili da su predsednici SAD i Rusije govorili o nastavku krvoprolića u građanskom ratu u Siriji, i da su se saglasili u vezi sa potrebom da šest sila budu složne u svojim pregovorima sa Iranom, a u vezi sa ograničavanjem nuklearnih kapaciteta te zemlje.

U Parizu treba da se održ sastanak ministara spoljnih poslova Rusije, Francuske, Nemačke i Ukrajine a u vezi sa situacijom na istoku Ukrajine.

Putin je pre nekoliko dana razgovarao na tu temu sa francuskim predsednikom Fransoom Olandom i nemačkom kancelarkom Angelom Merkel.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.