U trendu

Belgija: Osmoro uhapšeno u antiterorističkim racijama

BRISEL — Belgijska policija uhapsila je osam osoba u antiterorističkim racijama širom zemlje, usmerenim na sprečavanje mogućih napada, saopštila je danas kancelarija saveznog tužioca.

Policija iz Antverpena izvršila je u ponedeljak uveče pet pretresa u Merksemu, Borgerhautu, Deurneu, Sint-Jans-Molenbeku i Eupenu na zahtev istražnog sudije.

Tužilaštvo je saopštilo da je tom prilikom uhapšeno pet osoba, ali nije objavilo detalje o tome šta je pronađeno.

„Najmanje dvoje osumnjičeno je za planiranje terorističkog napada u Belgiji. Cilj napada još nije utvrđen“, rekli su u tužilaštvu.

U međuvremenu, policija u Briselu izvršila je pretrese u obližnjim mestima Zaventem, Molenbek-Sen-Žan i Šarbek, i uhapsila tri osobe.

„Ovi ljudi su takođe osumnjičeni da su planirali da izvrše teroristički napad u Belgiji. Postoje veze između ova dva slučaja, ali dalja istraga će morati da otkrije u kojoj meri su ova dva slučaja bila isprepletena“, saopštila je kancelarija.

Hapšenja su usledila pošto se u Belgiji sudi osumnjičenim pripadnicima ćelije koja je izvela najsmrtonosnije mirnodopske napade na belgijskom tlu pre 22. marta 2016. godine.

Tog dana na glavnom belgijskom aerodromu i na centralnoj liniji gradskog metroa, život su izgubile 32 osobe, a oko 900 je povređeno ili pretrpelo psihičke traume.

Optuženi se suočavaju sa optužbama koje uključuju ubistvo, pokušaj ubistva i članstvo ili učešće u aktima terorističke grupe.

Među optuženima je i Salah Abdeslam — jedini preživeli među ekstremistima Islamske države koji su 2015. godine u Parizu izvelli napad na pozorište „Bataklan“, gradske kafiće i nacionalni stadion Francuske.

On je, zbog zločina u francuskoj prestonici, već osuđen na doživotni zatvor bez mogućnosti uslovnog puštanja na slobodu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar