Belgija suspendovala vakcine ”Dž i Dž” za mlađe od 41 godine

BRISEL – Belgijske vlasti su odlučile da privremeno suspenduju vakcinaciju mlađih od 41. godine jednokratnim dozama protiv kovid-19 kompanije ”Džonson i Džonson”.

Do ovakve odluke došlo je nakon što je pacijentkinja, mlađa od 40 godina, preminula u belgijskoj bolnici nakon primanja jedne doze vakcine ”Džonson i Džonson”.

Belgijske vlasti navode da simptomi pacijentkinje, uključujući trombozu, sugerišu da možda postoji veza sa vakcinom.

Oko 2,4 miliona doza vakcina ”Džonson i Džonson”, namenjih za distribuciju u Belgiji, trenutno je blokirano i mora da sačeka zeleno svetlo američke uprave za hranu i lekove (FDA), navode u Evropskoj agenciji za lekove.

Dodaje se da su vakcine deo veće serije od 30 miliona doza koja je blokirana za distribuciju u Evropi dok Evropska agencija za lekove (EMA) ne dobije izveštaj američke FDA-e koji bi trebalo bi da pruži odgovor da li su vakcine proizvedene na ”siguran i ispravan način”.

U EMA objašanjavaju da su problemi otkriveni tokom inspekcije fabrike kompanije ”Džonson i Džonson” u američkom gradu Baltimoru i da su navodno komponente vakcine ”Dž&Dž“ zamenjene komponentama Astra Zeneke.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.