U trendu

Belgija traži od EU 15 miliona Fajzerovih vakcina

BRISEL, 11. januara ( Tanjug) – Broj novorazraženih virusom kovid-19 ponovo počinje da raste u Belgiji nakon praznika i povratka sa odmora.

Između 1. i 7. januara beleži se u proseku 1.816 novozaraženih na dnevnom nivou, što je porast od 14 odsto u odnosu na nedelju pre.

Belgija je tokom vikenda došla do cifre od ukupno 664.263 zaraženih od početka pandemije i prešla 20.000 smrtnih slučajeva.

Belgijske vlasti najavljuju ”ubrzanu kampanju vakcinacije” u zemlji, a minstar zadravlja Frank Vanderbruk zatražeio je od EU da Belgiji dodeli dodatnih 10 miliona vakcina od nove narudžbine koju je Evropska komisja potpisala sa kompanijama ”Fajzer” i ”Biontek”.

Time bi Belgija, koja broji 11, 5 miliona stanovnika, dobila ukupno 15 miliona doza ”Fajzerove” vakcine.

„Tražimo pošten deo. Ako ‘Fajzer’ isporuči Evropi ukupno 600 miliona doza, onda Belgijanci imaju pravo na – zaokruženo – 15 miliona“, kaže Vanderbruk.

On davodi da je plan da se ”veliki deo vakcina” kompanije ”Fajzer” isporuči Belgiji u drugom kvartalu 2021. gdodine.

Belgija je započela nacinonalnu strategiju vakcinacije 5. januara, a očekuje se da bi do kraja januara trebalo da se vakciniše bolničko osoblje i drugi zdravtsveni radnici.

Od marta će se vakcinisati ljudi stariji od 65 godina i visoko rizični pacijenti, počev od najstarijih. Belgija planira da se u aprilu vakcinišu vatrogasci, policija i službe civilne zaštite, kao i nastavnici, a početak opšte vakcinacije za sve odrasle građane planiran je od juna.

Belgijske vlasti navode da bi za kolektivni imunitet trebalo da se vakciniše 70 procenata stanovništva, što bi prema sadašnjem planu moglo da se dostigne u septembru.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.