U trendu

Belorusija ukinula akreditacije svim stranim izveštačima

KIJEV – Vlasti u Belorusiji odlučile su da ukinu akreditacije svim novinarima koji rade za strane medijske kuće i obavestila ih da će morati ponovo da zatraže akreditacije, a taj proces bi mogao da potraje i više od nedelju dana, objavila je agencija AP.

Kako agencija navodi, „ovu akciju vlasti Belorusije preduzele su protiv novinara i medijskih kuća usred talasa protesta koji se nedeljama održavaju protiv predsednika Lukašenka koji je šesti put pobedio na izborima održanim 9. avgusta“.

„U trenutnoj situaciji mi smo prisiljeni da sprovedemo svoje suvereno pravo i primenimo neophodne zaštitne mere, koje uključuju nove odredbe“, stoji u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova koje je najavaljivalo taj potez.

Ministarstvo je saopštilo da novinari koji rade za strane medije mogu da apliciraju za nove akreditacije od ponedeljka, a privremene zahteve za akreditacije će razmatrati u roku od pet dana, a stalne za trideset dana.

Najveće demonstracije protiv predsednika Aleksandra Lukašenka održane su u nedelju, a početkom ove sedmice Belorusija je suspendovala na tri meseca akreditacije popularnom nezavisnom vebsajtu tut.by, koji je intenzivno pokrivao proteste, podseća AP.

Neki strani novinari deportovani su u avgustu uključujući dvoje iz agencije AP, a akreditacije za dvoje beloruskih državljana koji rade za AP su ukinute.

Prema podacima Udruženja novinara Belorusije, od kada je ove godine počela predsednička kampanja u toj zemlji privedeno je 207 novinara, a jedanaest ih je trenutno u zatvoru. Reporteri su osuđeni na od tri do 15 dana zatvora zbog učestvovanja u nedozvoljenim protestima.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.