U trendu

Belorusija unapređuje artiljerijske sisteme sovjetske proizvodnje

MINSK – Belorusija unapređuje artiljerijske sisteme sovjetske proizvodnje i menja programe obuke za raketne i artiljerijske trupe na osnovu iskustva stečenog tokom specijalne vojne operacije u Ukrajini, izvestila je novinska agencija Vajar pozivajući se na komandanta beloruskih raketnih i artiljerijskih trupa Ruslana Čehova, a preneo je TAŠ.

„Iskustvo specijalne vojne operacije u Ukrajini potvrđuje da artiljerijski sistemi sovjetske proizvodnje u upotrebi – artiljerija 2S1 Gvozdika, 2S3 Akacija, artiljerija 2S5 Giatsint i višecevni raketni sistem BM-21 Grad daju veoma dobre rezultate, ako se nadograde. Takve nadogradnje se trenutno izvode u vojno-industrijskim objektima u Ruskoj Federaciji i Republici Belorusiji“, navodi se u izveštaju.

Čehov je napomenuo da Belorusija kontinuirano radi na razvoju tehnika i metoda upotrebe artiljerijskih jedinica.

„Razvili smo i uveli izmene aktuelnih preporuka o borbenoj upotrebi raketnih i artiljerijskih snaga. Borbena obuka je organizovana u skladu sa ažuriranim propisima“, navodi ruska agencija.

Sredinom januara prvi zamenik državnog sekretara Beloruskog saveta bezbednosti general-major Pavel Muravejko rekao je da Minsk pomno prati specifičnosti tekućih sukoba u svetu.

Prema rečima zvaničnika, belorusko Ministarstvo odbrane „sve ove aspekte ispituje bukvalno korak po korak“ i prilično brzo ih uvodi u obuku trupa.

Krajem oktobra 2022. beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko je rekao da je iskustvo ruske specijalne vojne operacije u Ukrajini primoralo Minsk da preispita svoj pristup opremi oružanih snaga.

On je takođe rekao da Belorusija mora da poveća brzinu nadogradnje raspoloživih tenkova.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar