U trendu

Beloruska književnica otišla iz zemlje, ali planira povratak

MINSK – Beloruska književnica Svetlana Aleksijevič, dobitnica Nobelove nagrade za književnost i istaknuta opoziciona aktivistkinja, napustila je zemlju i otputovala u Nemačku, rekla je njena saradnica Tatjana Tjurina.

Tjurina je za Rojters naglasila da odlazak Aleksijevič iz Belorusije nije povezan sa političkom situacijom i da ona planira da se vrati u zemlju.

Kako je objasnila, Aleksijevičeva je otišla u Nemačku radi lečenja i iz poslovnih razloga.

Saradnica Aleksijevičeve je, međutim, navela da će povratak književnice u zemlju zavisiti i od toga da li će joj to dozvoliti aktuelne vlasti.

Tjurina je rekla da beloruska književnica ima zakazane poslovne sastanke i da planira da učestvuje na sajmu knjiga u Švedskoj i dodeli nagrada na Siciliji.

Aleksijevičeva je jedna od dvoje visoko pozicioniranih članova opozicioniog Koordinacionog saveta koji nisu završili u zatvoru ili otišli iz zemlje nakon obračuna vlasti sa učesnicima protesta protiv predsednika Aleksandra Lukašenka.

Aleksijevičeva, koja je 2015. godine dobila Nobelovu nagradu za književnost, sve glasnije se protivi aktuelnoj vlasti u Belorusiji, navodi Rojters dodajući da je protiv Korodinacionog saveta pokrenut krivični postupak zbog optužbi za nelegalni pokušaj preuzimanja vlasti.

Članovi Koordinacionog saveta optužuju predsednika Aleksandra Lukašenka da je pokrao predsedničke izbore 9. avgusta kako bi dobio šesti mandat, što on negira.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.