U trendu

Beloruski politički zatvorenici imaju teže uslove?

MINSK – Prilikom posete sinu Vladislavu Makaveckom (28) u beloruskom zatvoru, njegova majka Natalija je videla duboke ožiljke na njegovim zglobovima koje su ostavile zategnute lisice, a primetila je i žutu oznaku na njegovoj odeći.

Oznake pokazuju osobe koje su utamničene zbog protesta protiv predsednika Belorusije, zbog čega imaju „izuzetno oštre zatvorske uslove“, rekla je Makavecka za AP.

„Odlučili su da je moj sin odgovoran za ekstremizam i kaznili ga u skladu sa tim“, rekla je ona u telefonskom razgovoru.

Vladislav Makavecki je osuđen u decembru jer je pretio policajcu pendrekom tokom sukoba između demonstranata i policije u njegovom rodnom gradu Vitebsku, a sud ga je osudio na dve godine zatvora.

Negirao je optužbe, rekavši da je samo želeo da zaštiti starijeg čoveka koga je policija pretukla, i samo je bacio daleko pendrek koji je ispao jednom policajcu.

Makavecki je rekao svojoj majci da su vlasti u zatvorskoj koloniji 22, koja se nalazi blizu grada Brest na granici s Poljskom, zabranile da ima bilo kakve lične predmete, kao i posete dok traje kazna.

Tokom jutarnjeg postrojavanja, naređeno mu je da stane pored ostalih zatvorenika i kaže glasno da je „zastupnik ekstremizma“.

Zatvorenici sa žutim oznakama takođe prolaze kroz intenzivne pretrage.

Makavecki je samo jedan od više od 35.000 uhapšenih ljudi tokom sloma demonstracija koje su počele nakon ponovnog izbora Lukašenka za predsednika u avgustu, jer opozicija smatra da su namešteni.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.