U trendu

Berbok: Posledice ce osetiti i Nemacka, ali nema povlacenja

BERLIN – Ministarka spoljnih poslova Nemačke Analena Berbok najavila je danas novi paket sankcija protiv Rusije, i kazala da je predsednik Rusije Vladimir Putin prekršio elementarna prava međunarodnog reda.

„Danas smo se proboduli u jednom drugom svetu. Nakon više meseci laži i propagande predsednik Putin je odlučio da svoje pretnje pretoči u delo. Vojnim napadom na Ukrajinu ruska vlada prekršila je elementarna prava reda. Rusija je sama izabrala taj put”, podvukla e Berbok u obraćanju građanima.

Ona je podsetila da je proteklih meseci učinjeno sve da se nađe diplomatsko rešenje za krizu, ali da Rusija nije prihvatala ponude za razgovor.

“Ukrajinci nisu ništa učinili što bi opravdalo krvoproliće”, podvukla je Berbok.

Ovaj rat, kaže, ima za cilj da uništi nadu građana u Ukrajini da će posle decenija „neslobode imati pravo na demokatiju, mir i bolju budućnost bez tlačenja“.

„Predsedniče Putin taj san nećete nikada moći da uništite. Ne raste samo u Ukrajini negodovanje, već i u vašoj zemlji. Uverena sam da se i u Rusiji mnogo ljudi stide što se u ime Rusije skrupuloznim ubistvima uništava imidž zemlje“, rekla je ona.

Istakla je da Evropa nije bespomoćna u ovoj situaciji, jer se pripremila za ove događaje.

„Zajedno sa partnerima ćemo delovati i svaki metar usaglasiti sa Ukrajinom. Koordinisaćemo se u okviru EU, NATO i G7. Biće usvojen paket masivnih sankcija protiv Rusije“, najavila je ona.

Berbok je istakla da nijedna zemlja na svetu ne može prihvatiti da snažniji sused krši suverenitet jedne zemlje.

„Diplomatskim mrežama obratićemo se svim državama koje veruju u međunarodno pravo da se suprostave ovoj agresiji“, naglasila je ona.

Berbok je pozvala sve nemačke državljane da pod hitno napuste Ukrajinu.

“Ovaj rat u direktnom susedstvu imaće posledice i po nas. Sankcije protiv Rusije, rastuće cene, padajuće vrednosti deonica imaće posledice i po Nemačku. Tu situaciju nismo izabrali, ali ne možemo i ne želimo da se povlačimo. Evropski poredak mira je osnova za mir i blagostanje. Ako sada ne budemo odlučno delovali platićemo još veću cenu“, zaključila je ona.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.