U trendu

Berlin: Hapšenja zbog ukradenog zlatnika od 100 kilograma

BERLIN – Berlinska policija pretresla je danas više stanova i zlatarskih radnji zbog sumnje da bi mogli biti povezani sa pokušajima da se preproda masivni kanadski zlatnik od 100 kilograma, koji je ukraden 2017. iz muzeja u nemačkoj prestonici.

Zlatnik, čija je vrednost procenjena na 3,75 miliona evra, ukraden je iz berlinskog muzeja Bode 2017. godine i još nije pronađen, piše AP.

Jutrošnje racije bile su usredsređene na osam osumnjičenih, starosti između 14 i 51 godine, različitih nacionalnosti, saopštila je policija.

Navodi se da su oni deo „prstena“ koji pribavlja ukradeno zlato da bi ga istopio i kovao falsifikovane kolekcionarske novčiće, a zatim ih prodavao kao originalne u zlatarskim prodavnicama kojima su upravljali članovi grupe ili njihova rodbina.

Neki od falsifikata već kruže, rekla je policija.

Pretrage su dovele do otkrivanja falsifikovanih kovanica, falsifikovanih alata i „petocifrene“ sume gotovine, kaže policija.

„Procena dokaza je u toku. Između ostalog, ispituje se moguća veza sa krađom velikog zlatnika iz muzeja Bode“, navela je policija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.