U trendu

Berlin: Lanac „Aldi“ se izvinio mušteriji zbog rasizma

BERLIN – Nemački lanac supermarketa „Aldi“ izvinio se pošto je iz prodavnice izbačen crnac koji se žalio na rasističku uvredu koju mu je uputio drugi kupac, javlja AP i dodaje da je „Aldi“ već uputio izvinjenje mušteriji.

Prins Ofori, Nemac poreklom iz Gane, po profesiji učitelj plesa, postavio je video snimak na Instagramu na kojem se vide kako ga ostali kupci i čovek za koga se veruje da je menadžer radnje, teraju tokom incidenta koji se dogodio u prodavnici „Aldija“ u Berlinu u četvrtak.

Na video snimku, muškarac u plavoj jakni baca kartonsku kutiju na Oforija, dok ostali kupci viču na njega da prestane da snima.

Vidno uznemiren, Ofori je rekao da je uputio primedbu drugom kupcu zbog korišćenja rasističkog termina da opiše čokoladom prekriven mančmelou.

Slatkiš se zove „cokoladni poljubac“, ali su nekada Nemci ti izrazom uvredljivo nazivali crnce.

Na snimku se vidi i kako ga čovek u plavoj jakni, koga je Ofori opisao kao menadžera radnje, i čuvar izbacuju.

Još jedan zaposleni je pokušao da interveniše, jer je govorio čoveku u plavoj jakni „smiri se, gazda“.

Video se završava tako što čovek u plavoj jakni pita Oforija zbog čega ne može da koristi rasističku uvredu i govori „ne znam koji je tvoj problem.“

Kompanija „Aldi Nord“ je u petak uveče kontaktirala Oforija i izvinila mu se.

„Istovremeno, shvatamo da izvinjenje nije dovoljno. Incident u našoj radnji u Berlinu biće istražen, tako da se izvuku lekcije odatle. Za početak, prekinuli smo veze sa članom osoblja sa video snimka zbog neprimerenog ponašanja“, naveo je „Aldi“, dodavši da se rasizam neće tolerisati, ni u prodavnicama, ni u društvu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.