U trendu

Beroš potvrdio: Stopirana transplatacija od nesrodnih donora

ZAGREB – Hrvatski ministar zdravlja Vili Beroš izjavio je danas da je strašno, ako se u Hrvatskoj dogodila trgovina organima, tvrdi da sistem transplatacija nije ugrožen, ali je potvrdio da je ovaj proces zaustavljen kada je reč o nesrodnim živim donorima.

„Trgovina organima je nešto na šta u ovom trenutku ne postoji sumnja. Inspekcija je već postupala, bila je u instituciji, otkrila određene sumnje na disfunkcionalnosti u samom procesu. Transplantacija je nešto zaista hvale vredno. Ovaj specifični problem se odnosi na transplantacije nesrodnih živih donatora organa“, rekao je Beroš.

Beroš je to rekao novinarima u Bjelovaru komentarišući pisanje hrvatskih edija da postoje dve sumnjive transplantacije u KBC-u Zagreb iz 2019. godine.

O tome je javila regionalna televizija UNA, gde je, između ostalog, navedeno da je u ova dva slučaja jedan sumnjivi donor iz Pančeva, a drugi sa Kosova i Metohije.

Predmet je prvo ustupljen Hrvatskoj lekarskoj komori zbog povrede Kodeksa medicinske etike, a zatim Državnom tužilaštvu.

Beroš ne poriče da je slučaj ustupljen Državnom tužilaštvu da, kako kaže, ispita ono što zdravstvena inspekcija ne može, kao i da se ispituju određene nepravilnonsti u procedurama, a ne trgovina organa.

„Daleko od toga da je to sumnja na prodaju organa, potrebno je utvrditi određene nepravilnonsti i u toku su radnje na osnovu kojih će biti utvrđeno šta to nije bilo adekvatno“, rekao je Beroš.

Dodao je da u ovom trenutku još niko nije sankcionisan i, tvrdi, nije reč o sumnji da su doktori prodavali organe. „Ispitivanje koje je mogla vršiti zdravstvena inspekcija je stalo, sad su uključene institucije koje imaju daleko šire mogućnosti i oni će reći što je bilo po sredi“, kaže Beroš, prenela je zagrebačka N1 tv.

Na pitanje je li je tačno da je donor bio smanjenih intelektualnih sposobnosti pa nije shvatao kakav pristanak daje, ministar kaže da se sve dogodio pre njegovog mandata pa, kako kaže, nije hteo da ulazi u detalje.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.