U trendu

Beroš: Radimo na nabavci ruske vakcine Sputnjik ve

ZAGREB – Ministar zdravlja Vili Beroš izjavio je danas da Hrvatska radi na tome da nabavi rusku vakcinu Sputnjik ve, da su diplomatski kontakti uspostavljeni i da su, kako je rekao, dva kriterijuma od osnovne važnosti – efikasnost i sigurnost primene.

Istakao je da je svakoj vladi u interesu da vodi brigu o zdravlju građana i dodao da je „legitimno tražiti vakcine i van EU, pogotovo kada se isporuka unutar EU štekuje“.

„Svako traži svoj put. EK je toga svesna“, naveo je ministar.

„Ruska vakcina slovi kao efikasna, ali moramo detaljno da se informišemo o njenoj bezbednosti“, rekao je Beros u emisiji HRT-a „A sada vlada“.

U kontaktu sa ambasadorom Rusije u Zagrebu, kazao je Beroš, dobio je informaciju da su ruske vlasti u kontaktu sa Evropskom agencijom za lekove (EMA) i da planiraju da predaju zahtev za registraciju vakcine na nivou EU.

„Razmišljali smo o nabavci te vakcine i ranije. Osnovnu ulogu u tome ima struka, koja mora da utvrdi bezbednost i da nađe način kako da se prilagodi regulativi. U ovom trenutku pri EMA-i je postupak još tri proizvođača koje će u narednom periodu biti evaluirano i odobreno“, naveo je Beroš.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.