U trendu

Betel: Dogovor BG i PR važan za mir i put ka EU

LUKSEMBURG – Premijer Luksemburga Gzavije Betel izjavio je danas da je važno da Beograd i Priština nastave razgovore i postignu kompromis, ističući da je dogovor dve strane važan za mir i njihov put ka EU.

Betel je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa premijerkom Srbije Anom Brnabić rekao da Srbija i Balkan imaju ključnu ulogu u održavanju mira i stabilnosti na kontinentu što se, kako je naglasio, ne sme uzimati zdravo za gotovo.

„Dogovor između Srbije i Kosova je važan za građane te dve zemlje. Važno je da se nastavi put ka EU i osigura mir za vaše zemlje, i da postignu kompromis kako bi mogle da se približe jedna drugoj“, rekao je Betel.

On je naglasio da je Luksemburg dugogodišnji partner Srbije i da je uvek podržavao evropski put naše zemlje.

Podsetio je da je članstvo u EU deklarisani cilj Srbije i pozdravio napore sprskih vlasti u tom pravcu.

On je naglasio reforme koje Srbija sprovodi moraju da idu i u pravcu unapređenja vladavine prava, nezavisnosti pravosuđa, borbe protiv korupcije i slobodi govora.

Betel je dodao da je Luksemburg jedan od najznačajnijih stranih direktnih investitiora u Srbiji, kao i da našoj zemlji pruža podršku u drugim oblastima, kao što je informatičko-tehnički razvoj, javna uprava, finansijski sektor…

„Ubeđen sam da možemo da nađemo dalji potencijal za saradnju, naročito u polju ICT i digitalnog sektora, koji se ubrzano razvija u Srbiji“, rekao je Betel.

On je rekao da su obe zemlje posvećene razvoju digitalnih inovacija u korist njihovih građana, čemu će dodatno doprineti potpisivanje memoranduma o saradnji privrednih komora dve zemlje.

Premijer Luksemburga ukazao je da poseta Brnabić dolazi u „posebnom trenutku za našu zemlju“, kada se obeležava 75 godina od oslobođenja Luksemburga od nacističkog režima.

On je ukazao da se treba podsetiti kako je došlo do zločina u Drugom svetskom ratu kako se oni nikad ne bi ponovili.

Betel je rekao da Brnabić boravi u Luksemburgu ne samo kao gost, već prijatelj te zemlje, ističući da su odnosi Luksemburga i Srbije zasnovani na uzajamnom poverenju i poštovanju.

„Srbija će ostati važan partner i dobar prijatelj Luksemburgu“, poručio je on.

Premijer Luksemburga se, ipak, našalio da će uskratiti podršku Srbiji tokom predstojeće fudbalske utakmice reprezentacija dve zemlje.

„Kada se sretnemo na stadionu, ta podrška od 90 odsto opašće na nula“, rekao je Betel.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.