U trendu

Bez Republike Srpske nema slobode, sloboda je ključna reč srpskog naroda

ISTOČNO SARAJEVO – Povicima „živela Srbija, Republika Srpska i srpski narod“, predsednik Srpske Milorad Dodik završio je obraćanje učesnicima svečanog defilea, koji je ove godine prvi put organizovan van Banjaluke, u Istočnom Sarajevu, te poručio da bez Republike Srpske nema slobode, ni razvoja, ni, kako je kazao, našeg opstanka na ovim prostorima.

Pozvao je narod da se okupe oko Republike Srpske, koja, poručio je, ima pravo da bude inegrisana i povezana prema međunarodnom pravu sa Srbijom.

Svečani defile je završen ipesmom „Pukni zoro“, a prethodilo je intoniranje himni Republike Srpske i Srbije.

Dodik je prisutna na početku obraćanja ponovo pozdravio s „Pomoz Bog junaci“ i poručio: „Ovo je Republika Srpska, Republika mira, okupjanja, Republika slobode, koja je spremna da brani svoju slobodu i da uživa u toj slobodi“.

Dodik je poručio da je u Republiku Srpsku dobrodošao svako ko je za mir i miran život.

„Ovaj prostor pripada Srbima koji su se 9. januara 1992. formirali Republiku Srpsku. Toga dana bio sa i ja na Osnivačkoj skupštini i mogu da svedočić o Republici Srpskoj koja je prošla težak put, koju su mnogo omažavali, ali nisu uspeli da je satru i dovedu do nestanka“, rekao je Dodik.

U Republici Srpskoj, istakao je, živi ponosan narod, koji je spreman da je odbrani.

„Mi samo hoćemo da kažemo da smo tu i da smo spremni da se borimo za svoju slobodu. Za slobodu se borimo kroz politički i demokratski demokratski život, a prpadnici policije su zaduženi za naš miran život“, rekao je Dodik i zahvalio svim učesnicima defilea i velikom broju građana u Ulici Stefan Nemanja na Trgu Srbija u Istočnom Sarajevu.

Istakao je Dodik i da je ovo trenutak kada se mora kazati da su najznačajniji i najveći, kolosalni deo u stvaranju Republike Srpske, dali borci naše, kako je rekao, ponosne Vojske Republike Srpske, koja je zajedno sa policijom branila naše domove u neizvesnim okolnostima, u kojima je rat donosio svakodnevne promene.

Pre defilea, delegacije Republike Srpske i Srije položile su venc na groblju u Sokocu poginulim herojima koji su tu sahranjeni, a Dodik je poručio da danas „odaju poštu svima koji su dali svoj život za Republiku Srpsku“, pozivom na minut ćutanja.

„Odlučni smo da ostanemo ovde, naša ljubav prema Srbiji je tako normalna. Mi volimo Republiku Srpsku i Srbiju i ako pravde ima ovo je jedan narod, nikada nije bio bosanski srpski narod, već Srbi koji imaju imaju pravo na demokratski izraz i okupljanje“, kazao je Dodik.

To pravo, istakao je, odobravamo i drugima.

„Ostali smo u BiH zato što smo morali, zato što je Dejtonski sporazum doneo mir ali i promenio sistem u kome je Republika Srpska nezaobilazan faktor“, poručio je predsednik Srpske.

On je rekao da onog dana kada prihvate Ustav BiH, Republika Srpska će se prilagoditi Ustavu, ali da bezočnicima i kriminalcima iz međunarodne zajednice, koji Republici Srpskoj pokušavaju da oduzmu slobodu poručuje da „ovaj narod hoće slobodu i mir, hoće da Bošnjaci žive u miru, ne želimo da zaustavljamo njihove invevsticije, ali ni njima nećemo dati da zaustave naše“.

„Pokušajte se naviknuti na Republiku Srpsku, ne možemo dozvoliti da Ustavni sud gde sedi tri stranca, kažu da 9. januar nije Dan Srpske“, istakao je Dodik i podsetio da je Republika Srpska formirana 9. januara 1992. i da je tada bio mir.

„Republika Srpska je pravljena u miru, a ona koja je stvorena u martu pravljena je krvi. Mi poštujeo tuđe vrednosti, vi poštujte naš identitet“, rekao je Dodik i istakao da kralja Tvrtka niko ne mmože da svojata, jer on je Srbin, a srpska istorija stradalnička, ali koja je istorija slobode ovog naroda i tu ideju niko ne može da zaustavi.

„Sloboda je ključna reč srpskog naroda zato hvala svima učesnicima ovog defileao i onim akoji su došli širom Republike Srpske i medijima koji prate i svedoče da je ovo bila manifestacija, prikaz mladosti i spremnosti da se borimo za slobodu. Ova policija neće ni korak na tuđu teirtoriju, ali neće dozvoliti da bilo ko učini na štetu ovog naroda“, zaključio je Dodik.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.