U trendu

Bez vremenskog okvira za isporuke ZB vakcina iz EU

BRISEL – Lideri zemlja članica EU na sutrašnjoj video konfrenciji razgovaraće o solidarnosti EU sa trećim zemljma kada je reč o isporuci vakcina, ali se ne očekuje konkretizacija termina, niti količina doza koje bi mogle da stignu na Zapadni Balkan.

”Nema vremenskog okvira za isporuku vakcina trećim zemljama. Situacija je već dovoljno komplikovana unutar EU zbog problema u proizvodnji. Naša je namera da to realizijemo kada budemo i sami dovoljno napredovali”, objašanjava zvaničnik EU.

Pred sutrašnji sastanak EU lidera, koji će se deveti put sastati putem video konfrencije posvećene isključivo borbi protiv pandemoje Kovid-19, naglašavaju da zemlje Zapadnog Balkana ne treba da sumnjaju u princip da će ”EU biti tu za svije partnere” i da će se zalagati da vakcine” kao globalno dobro stignu do svih kojima su potrebne”.

Iz Evropske komisije su opred ovaj sastanak poručili zemljama Zapadnog Balkana da budu ”strpljive još par nedelja” i da se unutar EU uspostavlja mehanizam koji bi trebalo da omogući partnerskim zemljama ”pristup delu od 2,3 milijarde doza vakcina” koje EU obezbedila kroz zajedničku nabavku.

EU lideri će na sutrašnjoj video konfrencijji poseban fokus staviti na političku poruku o ozbiljnosti situacije usled širenja novih sojeva virusa u Evropi.

Teme razgovora biće i situacija u prizvodnji i isporuci vakcina, ali i jaćanje kampanja vakcinacije u zemljma članicama.

Razmotriće se i pitanje zajedničkih standarda kada je reč o sertifikatima o vakcinaciji pri čemu je, kao se u Briselu navodi, odluka o njihovoj upotrebi za eventualna putovanja ”još daleko”.

Video konfrencija EU lidera počeće u četvrtak u 18 časova, a ne očekuju se pisani zaključci.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.