U trendu

BiH mediji o inauguraciji Milanovića

SARAJEVO – Inauguracija Zorana Milanovića za novog hrvatskog predsednika u utorak je bila najvažnija vest u elektronskim medijima u Bosni i Hercegovini, kojima je i dalje u fokusu unutrašnjopolitička kriza prouzrokovana sporovima u vezi antidejtonskim delovanjem Ustavnog suda BiH.

Svi mediji opširno su citirali Milanovićev inauguracioni govor pri čemu su posebno izdvojili one poruke koje se tiču mogućeg odnosa prema BiH, uz ocenu da su prve poruke jake i ohrabrujuće.

Javni servis BHRT opširno je izvestio o samoj ceremoniji inauguracije i podsetio da će se Milanović, odmah nakon što je 5. janura izabran za predsednika, opredelio da ona bude bez velike pompe.

Sarajevska N1 tv izvestila je da je novi, peti po redu hrvatski predsednik, u govoru potencirao sliku o Hrvatskoj kao „kući za sve nas“.

Uz veliki naslov „Zoran Milanović položio zakletvu“ portal „Dnevnog avaza“ kao najvažniju tačku u njegovom inauguracionom govoru ističe najavu da će se u spoljnoj politici fokusirati na tačke kojima se mogu graditi bezbednost i prosperitet.

Sarajevski portal Vijesti, u okviru Izdavačke kuće Oslobođenje, u naslovu kao najvažnije poruke iz inauguracionog govora ističe one da će biti predan, transparentan i dosledan.

Sarajevski portal Klix izdvojio je Milanovićevu poruku da su „ratovi gotovi“. U prvoj analizi ovaj portal sugeriše da bi se novi hrvatski predsednik u spoljnoj politici mogao postaviti znatno drugačije u odnosu na Kolindu Grabar-Kitarović, odnosno da „okreće leđa Balkanu“ pa postavlja pitanje kakve bi to reperkusije moglo imati po BiH.

Inače, praksa je da hrvatski predsednici po preuzimanju dužnosti prvu inostranu posetu realizuju u BiH. Hrvatski mediji su preneli da će Milanovićevo prvo inostrano putovanje biti u Sloveniju, susednu zemlju sa kojom zvanični Zagreb ima nerešeno pitanje arbitraže o granici.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.