U trendu

BiH: Sednica PD PS odrzana bez prisustva poslanika iz RS

BANJALUKA – Sednica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH održana je danas bez 13 poslanika iz Republike Srpske.

Srpski poslanici, kao što su ranije i najavili, nisu došli na sednicu, u skladu sa zaključicma Narodne skupštine Republike Srpske o neučestvovanju Srba u radu zajedničkih institucija BiH, dok se „zakon o zabrani negiranja navodnog genocida u Srbiji“, koji je nametnuo bivši visoki predstavnik Valentin Incko neposredno uoči odlaska sa te pozicije, ne promenili ili ne ukine.

Zbog nepostojanja entitetske većine glasova iz RS, odnosno odsustva poslanika stranaka iz RS, Predstavnički dom nije danas u prvom krugu glasanja usvojio nijednu razmatranu tačku, pa su sve upućene na dodatno usaglašavanje Kolegijumu ovog doma, prenosi RTRS.

Na usaglašavanje je upućen i Predlog zakona o budžetu BiH za ovu godinu, koji je u drugom čitanju, kao i predlog amandmana na budžet poslanika Mirjane Lepić Marinković, kojim se, između ostalog, predviđa povećanje budžetskih izdvajanja za graničnu policiju i obrazovanje Roma.

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik rekao je ranije danas da neučestvovanje Srba u državnim institucijama BiH nije bojkot, već poštovanje odluka Skupštine RS.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.