U trendu

Bild: BND loše procenio situaciju u Avganistanu

BERLIN – Nemačka obaveštajna služba (BND) loše je procenila situaciju u Avganistanu, a vlada je dugo samo gledala događanja, bez preduzimanja mera zaštite svojih diplomata, kritikuje nemački „Bild“.

„Preuzimanje Kabula od strane talibana nije za očekivati pre 11.septembra. Talibani trenutno nemaju interes za vojnim zauzimanjem Kabula“, navodi se u proceni BND-a od prošlog petka, a desilo se da su talibani zauzeli Kabul samo dva dana potom.

„Bild“ naglašava da se radi o grešci istorijskih razmera.

List kritikuje što vlada nije ništa činila iako su talibani zauzimali grad za gradom, već su se članovi oslanjali na pogrešne procene.

Nemačka kancelarka Angela Merkel nije ništa činila, iako su Britanci i Amerikanci već dugo dali zeleno svetlo za misije spašavanja osoblja, tvrdi „Bild“.

Nemački vojnici su krenuli u Kabul tek nakon što su talibani zauzeli taj grad, pa lokalna radna snaga ambasade nije mogla da se izbavi iz zemlje, jer talibani ulazak na aerodrom dozvoljavaju samo strancima.

„Bild“ je objavio protokom „propusta“ vlade, počevši sa 30.julom kada je list zbog izveštaja iz Avganistana bio na meti kritike ministra unutrašnjih poslova Horsta Zehofera, koji je ovaj medij optužio da priziva novi talas izbeglica i pruža nepotreban prostor talibanima.

List ukazuje da je 8.avgusta pao Kunduz, a da su 11.avgusta u Ambasadi SAD počeli sa paljenjem dokumenata.

Dan kasnije, kada su Herat i Kandahar pali u ruke talibana je šef nemačke diplomatije Hajko Has najavio da će pre kraja meseca uputiti dva čarter leta za izbavljanje diplomatskoj osoblja i lokalne radne snage iz Kabula.

U petak 13.avgusta zamenik ambasadora Nemačke u Avganistanu Hendrik van Til je kritikovao da vlasti u Berlinu dugo ignorišu upozorenja diplomatskog predstavništva.

Pravna služba Ministarstva spoljnih poslova svom ministru tada je dala mišljenje da za upućivanje tima za spašavanje nemačke vojske nije potreban nikakav novi mandat Bundestaga.

Ministar Mas tog dana dolazi na sednicu kriznog štaba u svom Ministarstvu.

U vezi ove sednice postoji spor sa Ministarstvom odbrane Nemačke koje tvrdi da je Ministarstvo spoljnih poslova odbilo da pokrene misiju spašavanja tvrdeći da ne postoji mandat.

Na drugoj strani, Ministarstvo spoljnih poslova tvrdi da su kolege iz Ministarstva odbrane ukazivale da nedostaje mandat Bundestaga za pokretanje misije.

Upravo na toj sednici izneta je i katastralno loša procena BND-a.

U subotu 14.avgusta sastali su se kancelarka Merkel, potpredsednik vlade Olaf Šolc, Mas, Zehofer i ministarka odbrane Anegret Kramp-Karenbauer da bi razgovarali o misiji za evakuaciju svojih građana.

U nedelju 15.avgusta iz obaveštajnih krugova vlade „Bild“ dobija informaciju da će Kabul biti još danima pod kontrolom državnih vlasti, a samo par sati kasnije talibani „poziraju“ u predsedničkoj palati.

Mas tada preko tvitera saopštava da je osoblje ambasade „preselio“ na aerodrom u Kabulu.

Tada, navodi „Bild“, prilaz aerodromu već je pod kontrolom talibana, pa je nemačke diplomate morao da preveze helikopter američke vojske do aerodroma.

Potom Mas objavljuje da je odlučeno da se još tokom noći uputi avion Bundesvera u Kabul radi podrške evakuacije.

Međutim, prvi avion je, nakon sletanja u Bakuu i dugog čekanja, u Kabul sleteo tek u ponedeljak uveče, odakle je evakuisao sedam osoba.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.