U trendu

Bivša liderka Zelenih izborila prvu pobedu protiv Fejsbuka

BEČ – Fejsbuk može biti nateran da pronađe i identifikuje sve uvredljive poruke, ocena je generalnog advokata Evropskog suda u vezi pravnog spora između fejsbuka i bivše šefice Zelene stranke Austrije Eve Glavišnig.

Međutim pravo EU ne reguliše i da li Fejsbuk može biti nateran da sporne komentare izbriše u globalnoj mrežni.

Glavišnig je podnela tužbu protiv Fejsbuka zbog jednog članka objavljeno na jednoj stranici te mreže, ispod kojeg su postavljeni uvredljivi komentari, u kojima je ona čak nazivana i „izdajnicom“.

Viši sud Austrije je ovaj slučaj prosledio Evrospkom sudu na mišljenje.

Austrijska pravosudna instanca želela je da zna da li Fejsbuk kao „host-servis provajder“ može biti obavezan da izbriše uvredljive poruke i da izvrši pretragu nezakonitih izjava, te da ih zatvori.

Evropski sud je ukazao na pravilnik EU o elektronskom poslovanju, prema kojem „host provajderi“ ne mogu dobiti opštu obavezu da nadgledaju prosleđene ili uskladištene informacije.

Generalni advokat Evropskog suda je, međutim, sada izneo mišljenje da ovaj pravilnik ne sprečava da se platforme društvenih medija, kao što je Fejsbuk, putem suda nateraju da sve, preko te platforme postavljene informacije, pretraže i one identifikuju koje su iste sa onim što je sud naložio da se proveri, a ocenjeno da je krivično delo.

Advokat Glavišnigove Maria Vindhager ocenila je da će Evropski sud slediti ocenu generalnog advokata i stati na put širenju mržnje preko društvenih mreža.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.