U trendu

Bivša liderka Zelenih izborila prvu pobedu protiv Fejsbuka

BEČ – Fejsbuk moÅŸe biti nateran da pronađe i identifikuje sve uvredljive poruke, ocena je generalnog advokata Evropskog suda u vezi pravnog spora između fejsbuka i bivÅ¡e Å¡efice Zelene stranke Austrije Eve GlaviÅ¡nig.

Međutim pravo EU ne reguliÅ¡e i da li Fejsbuk moÅŸe biti nateran da sporne komentare izbriÅ¡e u globalnoj mreÅŸni.

GlaviÅ¡nig je podnela tuÅŸbu protiv Fejsbuka zbog jednog članka objavljeno na jednoj stranici te mreÅŸe, ispod kojeg su postavljeni uvredljivi komentari, u kojima je ona čak nazivana i „izdajnicom“.

Viši sud Austrije je ovaj slučaj prosledio Evrospkom sudu na mišljenje.

Austrijska pravosudna instanca ÅŸelela je da zna da li Fejsbuk kao „host-servis provajder“ moÅŸe biti obavezan da izbriÅ¡e uvredljive poruke i da izvrÅ¡i pretragu nezakonitih izjava, te da ih zatvori.

Evropski sud je ukazao na pravilnik EU o elektronskom poslovanju, prema kojem „host provajderi“ ne mogu dobiti opÅ¡tu obavezu da nadgledaju prosleđene ili uskladiÅ¡tene informacije.

Generalni advokat Evropskog suda je, međutim, sada izneo miÅ¡ljenje da ovaj pravilnik ne sprečava da se platforme druÅ¡tvenih medija, kao Å¡to je Fejsbuk, putem suda nateraju da sve, preko te platforme postavljene informacije, pretraÅŸe i one identifikuju koje su iste sa onim Å¡to je sud naloÅŸio da se proveri, a ocenjeno da je krivično delo.

Advokat GlaviÅ¡nigove Maria Vindhager ocenila je da će Evropski sud slediti ocenu generalnog advokata i stati na put Å¡irenju mrÅŸnje preko druÅ¡tvenih mreÅŸa.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.