U trendu

Bivši čuvar nacističkog logora izjasnio se da nije kriv

BERLIN – Bivši čuvar logora Zaksenhauzen i pripadniku specijalnih S S jedinica, 100-godišnji Jozef S. izjasnio se danas pred sudom u Brandenburgu na Havelum da nije kriv po optužnici za pomaganje u ubistvu više od 3.000 zarobljenika tokom Drugog svetskog rata.
Optuženi je drugog dana suđenja rekao da ne zna za logor Zaksenhauzen, u kojem je prema optužnici služio od 1942. do 1945. godine, prenosi AP.

Prethodno su dva svedoka iz Francuske i Holandije pred sudom rekla da su njihovi očevi ubijeni u tom logoru, jer su pripadali pokretu otpora protiv nacista.

Optužnica Jozefa S. tereti da je „svojevoljno“ kao čuvar i pripadnik S S-a pomagao u ubistvu „najmanje 3.518 zarobljenika“ tog logora severno od Berlina.

Zaksenhauzen je istovremeno služio i kao logor za obuku S S jedinica koje su bile specijalizovane za čuvanje koncentracionih logora.

U tom logoru život je izgubilo više od 20.000 osoba, uglavnom Jevreja, ali i političkih protivnika nacional-socijalistickog režima.

Sudski veštaci su utvrdili da je Jozef S. uprkos dubokoj starosti sposoban za sudenje, ali najviše dva sata dnevno.

Sudenje se zbog toga ne održava u zgradi pokrajinskog suda u Nojrupinu, nego u za to specijalno pripremljenoj sportskoj dvorani u blizini mesta stanovanja optuženog, u Brandenburgu na Havelu, gradu od oko 100.000 stanovnika 50-tak kilometara od Berlina.

Nemacki mediji spekulišu o razlozima zbog kojih bivša Nemacka Demokratska Republika, gde je Jozef S. živeo nakon povratka iz ratnog zarobljeništva, bivšeg S S-ovca nije izvela pred sud, kako je to ucinila s mnogim drugim ratnim zlocincima.

Prema spisima tajne policije ĐR-a Štazi, najkasnije od 1979. istocnonemačkim vlastima je bilo poznato o kome je reč.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.