U trendu

Bivši nemački agent zaslužan za oslobadjanje Srbina

Bivši koordinator nemačkih tajnih službi Bernd Šmidbauer posredovao je u oslobadjanju dvojice zarobljenih Evropljana iz Libije, od kojih je jedan državljanin Srbije Srdjan B, piše danas nemački časopis Fokus.

List piše da je Šmidbauer u velikoj meri doprineo oslobadjanu talaca, Austrijanca Aleksandra S. i Srdjana B, koji su obojica stručnjaci za bezbednost i koji su u utorak iz Libije prebačeni na Maltu.

Bivši koordinator tajnih službi u vreme kada je Bon bio glavni grad Nemačke, i koga prijatelji i neprijatelji zovu tajni agent 008, sada je u penziji sa sedamdesetšest godina, ali je i dalje spreman da pregovara i angažuje se, piše list.

Dvojica muškaraca oteti su i zatvoreni u martu 2015, godine u Tripoliju, navodno zbog špijunaže – bivši austrijski elitni vojnik i Srdjan B, nekadašnji telohranitelj srpskog premijera Zorana Djindjića.

Oni su radili u Tripoliju na obezbedjivanju diplomatskih objekata.

Austrijske vlasti pokušale su da se založe za oslobadjanje talaca, ali u tome nisu uspele, piše Fokus.Šmidbauer je imao dobre odnose sa režimom bivšeg libijskog lidera Moamera Gadafija, a u vezi je i sa sadašnjim prelaznim vlastima u Tripoliju.

Na tajnim pregovorima u Istanbulu, Tunisu, Pragu  i Beču, Šmidbaueru su prikazani i video snimci dvojice zarobljenika. Libijska milicija, bliska vlastima, odrekla se otkupnine i bilo joj je daleko važnije da kod zapadnih vlada ostavi utisak pouzdanog partnera.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.