U trendu

Bivši pisac Putinovih govora na ruskoj poternici

MOSKVA – Ruska policija izdala je poternicu za Abasom Galjamovim, piscem govora predsednika Vladimira Putina dok je ruski lider bio na premijerskoj funkciji.

Pojedini ruski mediji i izveštač AP-a otkrili su da se ime Galjamova nalazi u bazi podataka Ministarstva unutrašnjih poslova.

U njegovom dosijeu se navodi da je traÅŸen „u vezi sa članom Krivičnog zakona“, ali ne uključuje zakon za koji je optuÅŸen.

Galjamov je pisao govore za Putina tokom njegovog premijerskog mandata 2008-2012, ali je kasnije postao politički konsultant i analitičar koga su ruski i strani mediji često citirali.

Poslednjih godina ÅŸivi u inostranstvu.
Rusko Ministarstvo pravde stavilo je proÅ¡log meseca Galijamova na spisak stranih agenata, navodeći da je on „neograničenom broju ljudi distribuirao materijale koje su kreirali strani agenti, govorio protiv specijalne vojne operacije u Ukrajine i učestvovao kao ekspert i intervjuisan na informacionim platformama stranih struktura“.

Galijamov je za AP rekao da je iz medija saznao da je stavljen na listu traşenih, ali da ruske vladine agencije nisu bile s njim u kontaktu, pa zato ne zna s kojim se optuşbama suočava u Rusiji.

„Pretpostavljam da je formalno reč o krivičnom delu diskreditacije vojske. Ono se koristi protiv svakog ko odbije da igra po uputstvima Kremlja i pokuÅ¡a da sačini objektivnu, nepristrasnu analizu onog Å¡to se deÅ¡ava“, rekao je Galijamov.

Diskreditacija ruskih oruşanih snaga postala je krivično delo u Rusiji nakon što je poslala vojsku u Ukrajinu u februaru 2022. godine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.