Bivši šef NATO: Tramp ne valja, Amerika mora ostati svetski policajac

Donedavni šef NATO Anders Fog Rasmusen ocenio je da bi pobeda republikanskog kandidata Donalda Tramp na predsedničkim izborima u SAD značila kraj američkom vodjstvu u svetu i ocenio da bi Hilari Klinton bila bolji vodja SAD.

Rasmusen je rekao da Trampovo geslo „Amerika najpre“ znači da bi se SAD povukle iz svetskih zbivanja „što bi stvorilo prazninu koju bi popunili zli momci“, a „svi ti su autokrate koji se danas suprostavljaju svetskom poretku kojim upravlja Amerika“.

On je ocenio da Amerika i njen predsednik „imaju posebnu obavezu da održe svetski poredak i unapredjuju mir zato što su SAD jedina sila na planeti koja treba odigra tu ulogu“.

Ako na snagu dodje „Amerika najpre“, onda SAD više neće biti svetski vodja a „slabije sile će pokušati da ostvare svoje regionalne uplive, poput (ruskog predsednika Vladimira) Putina u Evropi, Kine u južnoj Aziji i Islamske država na Bliskom istoku“, rekao je bivši šef NATO.

„Ja ne kritikujem samo Trampa, već i Trampa i (predsednika Baraka) Obamu vidim kao predstavnike ne izolacioništičkih opredeljenja, već manje intervencionističkog pokreta“, rekao je on.

Rasmusen je dodao da je, naprotiv, „potrebno da budući američki predsednik bude svetski policajac, a taj policajac mora biti Amerika“.

Donedavni šef NATO navodi da je „američki predsednik Hari Truman posle Drugog svetskog rata uspostavio na pravilima utemeljen svetski poredak, što je stvorilo osnov za hladnoratovski sukob s Rusijom“.

„I taj medjunarodni poredak nam je veoma dobro poslužio pošto smo proživeli 70 godina nevidjenog napretka i svetskog mira i cvetala je sloboda“, objašnjava Rasmusen.

On je američkom predsednikom kandidatu Trampu posebno zamerio što je „potpuno zastranio time što NATO smatra prevazidjenim“ i što osporava američko automatsko uključivanje u odbranu neke članice NATO, jer misli da najpre treba da se vidi da li je ta članica doprinela bezbednosti Amerike.

Takodje smatra da bi ruski predsednik Putin „otvorio bocu šampanjca ako bi Tramp bio izabran za predsednika“, jer je Tramp „iskazao uvažavanje i podršku predsedniku Putinu“.

Rasmusen je ocenio da „ako bi Amerika smanjila svoje angažovanje u Evropi, onda istinska opasnost bila da Rusija uveća svoj upliv u Evropi i ubrzo bi Amerika imala Evropu koja bila više odbojna prema njoj“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.