U trendu

Bivši slovenački klizač optužen za prevaru u SAD

NJUJORK – Bivši slovenački umetnički klizač Luka Klasnić (48), koji se takmičio na Zimskim olimpijskim igrama (ZOI) 1992. godine, optužen je u SAD da je na prevaru sakupio 1,6 miliona dolara kako bi pomogao malim američkim preduzećima da se izbore sa pandemijom kovida-19.

Američki tužioci sa Menhetna su danas optužili Klasnića za bankarsku prevaru i krađu idenetiteta povezanu sa njegovim navodno falsifikovanim dokumentima, preneo je Rojters.

On bi za ovo krivično delo mogao da dobije do 30 godina zatvora.

Tužilaštvo je navelo da Klasnić poseduje kompaniju BOB77 LLC, koja je ukrašavala zabavne parkove na ledu u Varšavi, Dizeldorfu i Ljubljani.

Prema sudskim spisima, kompanija je od jula do septembra 2020. godine primila 1,6 miliona dolara od američke Uprave za mala preduzeća (SBA), kada su takođe evidentirani i brojni bankovni transferi poslati na međunarodne račune.

Nakon što je Klasnićeva banka zamrznula račun zbog sumnje na prevaru, on je navodno pokazao falsifikovano pismo SBA kako bi „potvrdio“ legitimitet sredstava.

Klasnić je došao iz Istanbula 31. maja i od tada je posetio banku tri puta kako bi imao pristup novcu, ali je bio odbijen, a banka je obavestila policiju, navelo je tužilaštvo.

Banka je vratila 848.383 dolara sa računa kompanije BOB77 na račun SBA.

Klasnić je uhapšen u ponedeljak, kada je, po navodima tužioca, planirao da se vrati u Istanbul.

„U vreme kada su se mala preduzeća u SAD borila da opstanu zbog pandemije kovida, Klasnić je mislio da prevarom dođe do novca. Njegovi planovi su razotkriveni“, rekla je američka tužiteljka sa Menhetna Odri Štraus.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar