U trendu

Bjelić: Do januara 2019. Srpski kulturni centar u Morahalomu

MAROHALOM – Pokrajinski sekretar za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu Ognjen Bjelić obišao je danas radove na izgradnji Srpskog kulturnog centra u Morahalomu, u Mađarskoj i najavio da će biti završen prema planu, do januara iduće godine.

Vrednost projekta, čiji je vodeći partner u našoj zemlJi Pokrajinski sekretarijat za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu, iznosi 3,7 miliona evra, obezbeđenih iz evropskih fondova, saopstila je Pokrajinska vlada.

Projekat se realizuje u organizaciji Evroregionalne agencije DKMT u cilJu razvoja sveobuhvatne kulturne i turističke strategije za ceo mađarsko-srpski pogranični region, te je u planu izgradnja mađarskog objekta iste namene i na subotičkom Paliću.

„Sudeći po dinimici i kvalitetu radova u fazi građenja ovog objekta, koju smo danas zatekli na terenu, sasvim je sigurno da će vreme izgradnje biti izvedeno tačno prema planu projekta, a to znači do januara 2019. godine“, izjavio je Bjelić tokom obilaska gradilišta i najavio polaganje kamena temeljca za mađarski kulturni centar na Paliću za dve sedmice.

On je dodao da realizacija ovakvih međunarodnih projekata složene strukture ne bi bila moguća bez finansijske podrške Evropske unije i političke atmosfere koju odlikuju uzajamno dobri bilateralni odnosi između dve države koji su danas, bez sumnje, na istorijski najvišem nivou.
Gradonačelnik Morahaloma Zoltan Nogradi izjavio je da će, pored kulture koja čini najveću poveznicu među različitim nacijama, kulturni centar „Kolo“ biti stecište ekonomskih, privrednih i diplomatskih susreta, i služiće na dobrobit svim građanima u ovom pograničnom području.
Kulturni centar gradi se u sklopu projekta „Colourfull Cooperation“ kroz INTERREG-IPA program prekogranične saradnje Mađarska-Srbija.
Obilasku radova su prisustvovali i ambasador Republike Srbije u Republici Mađarskoj Rade Drobac, predstavnici SCK „Kolo“, predsednik udruženja Eđ Mašert Feliks Duka, te predstavnici asicijacije DKMT.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar