U trendu

Blineken: Nema planova za sastanak Bajdena i Putina

VAŠINGTON – Američki državni sekretar Entoni Blinken saopštio je danas da nema planova za lični sastanak između predsednika SAD Džozefa Bajdena i ruskog predsednika Vladimira Putina, u okolnostima pojačanih tenzija oko gomilanja ruskih trupa na granici sa Ukrajinom, javlja Rojters.

„Mislim da moramo da vidimo da li, pre svega, ima nekog diplomatskog napretka.Takođe želimo da vidimo obustavu vojnih operacija Rusije, da pomere snage sa granice sa Ukrajinom, da smanjimo napetost.“, odgovorio je Blinken na pitanje novinara da li bi se mogao dogoditi lični sastanak dva predsednika u pokušaju ublažavanja tenzija.

Predsednik Putin okrivio je danas Zapad za eskalaciju tenzija u Evropi.

Putin je, na sednici kolegijuma Ministarstva odbrane u proširenom sastavu, rekao da je Rusija spremna da preduzme vojno-tehničke mere ako se NATO približi njenim granicama, preneo je TAS S.

Putin je ukazao da se NATO širio na istok posle Hladnog rata, uprkos, kako je rekao, gotovo savezničkim odnosima između Moskve i Zapada u to vreme.

Ruski predsednik je rekao i da se nada konstruktivnim razgovorima sa Vašingtonom i Briselom o zahtevu Moskve za bezbednosnim garancijama, jer, kako je ocenio, postoje znakovi da je Zapad spreman da radi na tom pitanju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar