U trendu

BLINKEN izrazio zabrinutost Vangu u petočasovnom razgovoru

DŽAKARTA – Američki državni sekretar Entoni Blinken saopštio je da je tokom današnjeg sastanka sa kineskim ministrom spoljnih poslova Vangom Jijem bilo razgovara o agresiji Rusije na Ukrajinu i da je tom prilikom takođe izrazio zabrinutost zbog slaganja Pekinga sa Moskvom.

Blinken je ovu izjavu dao na konferenciji za novinare na indonežanskom ostrvu Bali, gde je na marginama ministarskog sastanka Grupe 20 (G-20) razgovaro sa Vangom danas nešto više od pet sati, navodi Rojters.

Podrška Kine ruskom ratu u Ukrajini komplikuje američko-kineske odnose u trenutku kada su već opterećeni razilaženjima i tenzijama oko brojnih drugih pitanja, saopštio je Blinken svom kineskom kolegi danas, preneo je AP.

U petočasovnom razgovoru, na njihovom prvom susretu od oktobra, Blinken je saopštio da je izrazio duboku zabrinutost ministru spoljnih poslova Vang Jiju zbog stava Kine o ruskim akcijama u Ukrajini i da ne veruje u navode Pekinga da je neutralan u sukobu.

On je rekao da je teško biti „neutralan“ u sukobu u kojem postoji jasan agresor, ali da čak i kada bi to bilo moguće, „ne veruje da se Kina ponaša na neutralan način“.

Bajdenova administracija se nadala da će Kina, u skladu sa svojom dugom istorijom suprotstavljanja, onome što vidi kao mešanje u njene unutrašnje stvari, zauzeti sličan stav sa Rusijom i Ukrajinom, i time doprineti međunarodnom poretku zasnovanom na pravu, prenosi AP.

Blinken je rekao kineskom ministru da će svaka država, uključujući Kinu, biti na gubitku ako taj poredak bude narušen.

Njih dvojica su se sastali dan nakon što su obojica prisustvovali skupu šefova diplomatija iz Grupe 20 koji je okončan bez zajedničkog poziva da se okonča ruski rat u Ukrajini ili plana kako da se izbore sa njegovim uticajem na bezbednost hrane i energije.

Blinken je izjavio i da veruje da je Rusija izašla sa sastanka G-20 izolovana i sama, jer je većina učesnika izrazila protivljenje ratu u Ukrajini.

„Postojao je snažan konsenzus i Rusija je ostala izolovana“, rekao je Blinken govoreći o pojedinačnim osudama ruskog postupanja od strane više ministara, od kojih su neki izbegli direktne razgovore sa šefom ruske diplomatije Sergejem Lavrovom, navodi AP.

Američki državni sekretar je izjavio i da je Lavrov ranije napustio sastanak, verovatno zato što mu se nije dopalo ono što je čuo od svojih kolega.

„Bilo je veoma važno da čuje glasno i jasno osudu ruske agresije iz celog sveta“, rekao je Blinken.

On je još naveo da je sa Vangom razgovarao o nizu spornih pitanja, od carina i trgovine, i poštovanju ljudskih prava, do Tajvana i sporova u Južnom kineskom moru, koji su se dodatno zakomplikovali kineskim stavom o Ukrajini.

Blinken je rekao da je Tajvan, koji Peking smatra svojom teritorijom, samo jedno u nizu problematičnih pitanja.

Rekao je da je naglasio zabrinutost SAD zbog kineske „sve provokativnije retorike i aktivnosti u blizini ostrva i vitalnog značaja održavanja mira i stabilnosti širom Tajvanskog moreuza.“

Dodao je da je takođe izrazio zabrinutost za ljudska prava u vezi sa manjinama na Tibetu i u zapadnom kineskom regionu Sinđang.

Pred današnji sastanak Vang je rekao novinarima da su „Kina i Sjedinjene Države dve velike države, i da je neophodno da održavaju normalnu komunikaciju.

„Moramo da razgovaramo kako bi zajednički obezbedili da će naši odnosi nastaviti da napreduju pravim putem“, naglasio je Vang.

Danijel Rasel, najviši američki diplomata za istočnu Aziju pod bivšim predsednikom Barakom Obamom, koji ima bliske kontakte sa zvaničnicima Bajdenove administracije, rekao je Rojtersu da veruje da će ključni cilj sastanka biti istraživanje mogućnosti ličnog susreta Bajdena i Sija, prvog od kada predvode dve države, verovatno na marginama samita G20 na Baliju u novembru.

Uprkos njihovom strateškom rivalstvu, dve najveće svetske ekonomije nastavljaju da budu glavni trgovinski partneri, a Bajden razmatra ukidanje carina na veliki broj kineske robe kako bi se izborio sa rastućom američkom inflacijom pre novembarskih izbora za Kongres, navodi britanska agencija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.