U trendu

Blinken: Kina da ubedi S. Koreju da napusti nuklearni program

SEUL – Americki državni sekretar Entoni Blinken izvršio je danas pritisak na Kinu da iskoristi svoj uticaj i ubedi Severnu Koreju da odustane od svog nuklearnog programa.

To dolazi samo nekoliko sati nakon što je Severna Koreja saopštila da će ignorisati američku ponudu za nastavak pregovora, podseća agencija AP.

„Peking ima interes, jasan sopstveni interes da pomogne u sprovođenju denuklearizacije Severne Koreje. Nueklearizacija je izvor opasnosti i očigledno pretnja nama i našim partnerima“, rekao je Blinken na konferenciji za novinare nakon bezbednosnih pregovora u Seulu, na kojima su učestvovali američki ministar odbrane Lojd Ostin i južnokorejski ministri spoljnih poslova i odbrane.

Blinken je poručio da Kina ima ključnu ulogu u ubeđivanju Severne Koreje na denuklearizaciju, pošto najveći deo severnokorejske spoljne trgovine ide preko Kine.

Američki sekretar je naglasio i da se Kina rezolucijama Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija obavezala da u potpunosti sprovodi sankcije uvedene Pjongjangu zbog njegovih nuklearnih i raketnih testova.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.