U trendu

Blinken: Nadamo se da imamo istinsku deeskalaciju u Gazi

VAŠINGTON – Američki državni sekretar Entoni Blinken izjavio je da je danas telefonom razgovarao sa izraelskom ministarkom spoljnih poslova Gabijem Aškenazijem i ponovio poruku da SAD očekuju „deeskalaciju na putu prekida vatre“ između Izraela i Palestinaca.

Blinken je rekao da ne može da potvrdi izveštaje u izraelskim medijima da je dogovoren prekid vatre koji će zaustaviti raketne napade na Izrael iz Gaze i izraelske vazdušne napade na palestinska područja koji traju već više od nedelju dana, javlja Rojters.

Nadamo se da su ovi izveštaji stvarni i da, kao što je rekao predsednik Džozef Bajden, imamo istinsku deeskalaciju i prekid vatre, rekao je Blinken novinarima tokom posete Grenlandu.

Kabinet izraelskog premijera Benjamina Netanijahua potvrdio je da je bezbednosni kabinet te države jednoglasno odobrio prekid vatre u Pojasu Gaze, preneo je ranije večeras „Tajms of Izrael“.

Kako se navodi u saopštenju, ministri su se saglasili da prihvate inicijativu Egipta za uzajamni prekid vatre, bez ikakvih uslova.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.