U trendu

Blinken osudio ruske akcije u zoni nuklearke Zaporožje

VAŠINGTON – Državni sekretar SAD Entoni Blinken osudio je, u razgovoru sa šefom ukrajinske diplomatije Dmitrom Kulebom, ‘ruske akcije u i oko ukrajinske nuklearne elektrane Zaporožje“, ponovivši, takođe, nastavak američke pomoći ukrajinskim odbrambenim potrebama, saopštio je danas Stejt department.

Blinken je, kako je naveo portparol Stejt departmenta Ned Prajs, potvrdio da će SAD nastaviti da pozivaju na „okončanje svih vojnih operacija u ili u blizini ukrajinskih nuklearnih objekata, vraćanje pod punu kontrolu Ukrajine tih objekata, kao i poziv Moskvi da okonča rat koji je izabrala protiv svog suverenog suseda“.

Američki državni sekretar je pohvalio ukrajinske vlasti i operatore (nuklearnih postrojenja) zbog zalaganja za nuklearnu sigurnost i bezbednost u sadašnjim uslovima.

Nuklearka Zaporožje, najveća u Evropi, pod kontrolom je ruske vojske i u poslednjih nekoliko dana, kako navodi ruska strana, režim u Kijevu je izveo više napada na područje nuklearke koristeći dronove, tešku artiljeriju i višecevne raketne bacače.

Neke od raketa pogodile su infrastrukturu nuklearke, uključujući objekte za skladištenje nuklearnog otpada, navodi Tas s.

S druge strane, ukrajinske vlasti tvrde da je područje nuklearke na udaru ruskih snaga.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar