U trendu

Blinken: Posvećenost SAD bezbednosti Izraela „je i dalje gvozdena“

JERUSALIM – Američki državni sekretar Entoni Blinken izjavio je danas, u kontekstu eskalacije nasilja između Izraela i Palestinaca, da je važno da narod Izraela zna da je američka posvećenost njihovoj bezbednosti „i dalje gvozdena“.

Blinken je na konferenciji za novinare nakon sastanka sa
izraelskim premijerom Benjaminom Netanijahuom, rekao da SAD nastavljaju da podržavaju održavanje statusa kvo Jerusalima i svetih mesta, preneo je Rojters.

On je pozvao Izrael da izgradi široku podršku za nove predloge vlade vezane za reformu provosudnog sistema, zbog koje je na hiljade Izraelaca izašlo na ulice u znak protesta.

Ponavljajući podršku ključnim demokratskim principima, Blinken je kazao da je izgradnja konsenzusa za nove predloge najefikasniji način da se obezbedi da oni budu prihvaćeni i da traju.

Blinken je istakao da se američko-izraelski odnosi „temelje na dugoj istoriji zajedničkih demokratskih vrednosti“, preneo je „Tajms of Izrael“.

On je, takođe, govorio o smanjenju ciklusa nasilja, naglasivši da je dužnost svih strana da deeskaliraju tenzije.

Američki državni sekretar govorio je i o stavu Izraela o rusko-ukrajinskom ratu.

„Cenimo humanitarnu pomoć Izraela“, rekao je Blinken, dodajući da se SAD raduju što će se razgovarati o tome šta još može da se uradi.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar