U trendu

Blinken: Rekao sam Lavrovu da ćemo podržati Ukrajinu, pozvao da se vrate u Start

NJU DELHI – Državni sekretar SAD Entoni Blinken izjavio je danas da je ruskom kolegi Sergeju Lavrovu na ministarskom susretu G20 u Indiji rekao da će Vašington nastaviti da podržava Ukrajinu dokle god bude trebalo, i da će gledati da se rat završi kroz uslove na koje Kijev bude pristao.

„Potrebno je završiti agresivni rat, početi sa diplomatijom koja može da donese dugotrajan mir. Predsednik Putin je demonstrirao nezainteresovanost za to, rekavši da nema o čemu da se priča dok, citiram, ‘Ukrajina ne prihvati novu teritorijalnu realnost'“, rekao je Blinken, prenosi AP.

On je na konferenciji za novinare dodao da je u razgovoru apelovao na Rusiju da povuče „svoju neodgovornu odluku i vrati se u nuklearni sporazum Novi START“.

„Rekao sam Lavrovu da je obostrano poštovanje sporazuma u interesu naših zemalja. Bez obzira na to šta se još dešava u svetu, u našim odnosima, SAD su uvek spremne da razgovaraju o kontroli naoružanja, baš kao što su to radile SAD i ŠSR čak i u vreme Hladnog rata“, dodao je Blinken.

On je rekao da je treća tema razgovora sa Lavrovom bilo oslobađanje Amerikanca Pola Vilana iz Rusije i da su „SAD poslale ozbiljnu ponudu“.

„Rusija bi trebalo da je prihvati“, poručio je Blinken.

Amerikanac Vilan uhapšen je 2018. godine u Rusiji i optužen je za špijunažu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.