U trendu

Blinken: SAD fokusirane na Indo-pacifik

MELBURN – Američki državni sekretar Entoni Blinken je izjavio danas da Sjedinjene Američke Države ostaju dugoročno fokusirane na region Indo-pacifika uprkos, kako je rekao, zabrinutosti zbog ruske agresije na Ukrajinu.

On je to izjavio tokom boravka u Melburnu na sastanku sa kolegama iz Australije, Indije i Japana, zemalja koje su deo indo-pacifičkog bloka oformljenog s ciljem da se suprotstavi regionalnom uticaju Kine, prenosi agencija AP.

“U svetu se trenutno dešava nekoliko drugih stvari, koje su neki od vas već primetili. Imamo mali izazov sa Ukrajinom i ruskom agresijom. Radimo non-stop na tome”, izjavio je Blinken u svom prvom javnom obraćanju od jučerašnjeg dolaska u Australiju.

“Ali znamo, predsednik zna bolje od bilo koga drugog, da će najveći deo ovog veka oblikovati ono što se događa ovde u Indo-pacifičkom regionu”, dodao je američki državni sekretar.

Indo-pacifik je, prema njegovim rečima, najbrže rastući region na svetu, koji čini dve trećine globalnog ekonomskog rasta u poslednjih pet godina i dom je polovine svetske populacije.

“Više nego ikada ranije, potrebna su nam partnerstva, potrebni su nam savezi, potrebne su nam koalicije zemalja koje su spremne da ulože svoje napore, svoje resurse, svoj um u rešavanje ovih problema”, poručio je Blinken.

Blinken će, takođe, posetiti Fidži i sa svojim japanskim i južnokorejskim kolegama na Havajima razgovarati o gorućim zabrinutostima oko Severne Koreje.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar