U trendu

Blinken: SAD rade na sporazumu s Poljskom o slanju ratnih aviona Ukrajini

SAD „aktivno rade“ na sporazumu sa Poljskom o slanju ratnih aviona Ukrajini, rekao je danas američki državni sekretar Entoni Blinken za vreme posete Moldaviji.

„Nemoguće je govoriti o vremenskim odrednicama, ali mogu samo da kažem da to gledamo vrlo, vrlo aktivno“, rekao je Blinken novinarima.

Prema Binkenu SAD su u vrlo aktivnim razgovorima sa ukrajinskim zvaničnicima o poslednjoj proceni njihovih potreba i dodao da rade na utvrdjivanju šta SAD, njihovi saveznici i partneri mogu da obezbede da ojačaju odbranu ukrajinskih snaga od ruske invazije.

„Sada aktivno gledamo na pitanje aviona koje bi Poljska mogla da isporuči Ukrajini i kako bismo mogli da nadoknadimo ako Poljska odluči da obezbedi te avione“, rekao je Blinken.

Više američkih medija govorilo je o mogućem sporazumu SAD i Poljske o isporuci Varšave ratnih aviona iz sovjetske ere Ukrajini, u zamenu za američke lovce F-16.

„Radimo sa Poljacima na tom pitanju i konsultujemo se sa drugim saveznicima NATO“, rekao je jedan zvaničnik Bele kuće, kako su preneli Vol strit džurnal (Wall Street Journal) i En-Bi-Si (NBC).

Kijev poziva Zapad da mu pruži vojnu pomoć, uključujući avione da se bori protiv ruske invazije koja je danas ušla 11. dan.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski posebno je pozvao istočnoevropske zemlje da mu isporuče avione ruske proizvodnje kojim Ukrajinci znaju da upravljaju.

Prema listu Vol strit džornal koji se poziva na dve osobe koje su učestovale u virtuelnom razgovoru Zelenskog sa članovima američkog Kongresa, ukrajinski predsednik je tražio ratne avione kada ga je šef manjine u Senatu Mič Makonel pitao šta mu treba.

U tom razgovoru Zelenski je tražio jačanje ekonomskih sankcija protiv Rusije, uključujući zabranu uvoza ruske nafte i gasa. Medjutim, Bela kuća je za sada odbacila mogućnost zabrane uvoza ruskih energenata, strahujući od skoka cena za američke potrošače koji su već pogodjeni rekordnom inflacijom.

SAD su prošle nedelje objavile da će Ukrajini pružiti vojnu pomoć u vrednosti od 350 miliona dolara, što je najviše u istoriji SAD, navodi Frans pres.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar