U trendu

Blinken u Izraelu pozvao da se preduzmu hitne mere za povratak mira

Američki državni sekretar Entoni Blinken (Anthony) pozvao je danas u Jerusalimu Izraelce i Palestince da „preduzmu hitne korake da povrate mir“ posle nekoliko dana smrtonosnog nasilja.

„Mi sada pozivamo sve strane da preduzmu hitne korake za povratak mira i deeskalaciju“, rekao je Blinken na konferenciji za novinare sa premijerom Izraela Benjaminom Netanjahuom i dodao da želi da se „obnovi osećaj sigurnosti i za Izraelce i za Palestince koji sigurno jako nedostaje“.

Blinkenova poseta regionu Bliskog istoka počela je u nedelju u Egiptu, danas je doputovao u Izrael, a sutra će posetiti Zapadnu obalu i sastati se sa palestinskim predsendikom Mahmudom Abasom.

Poseta je odavno planirana, ali je zbog pojačanja izraelsko-palestinskog nasilja u proteklim danima izmenjen njen cilj. Broj palestinskih i izraelskih žrtava naglo je porastao uprkos medjunarodnim pozivima na uzdržanost.

Na konferenciji za novinare u Jerusalimu prvi diplomata SAD je takođe govorio o Iranu, glavnom neprijatelju Izraela.

„Složili smo se da Iranu nikada ne bi trebalo dopustiti da nabavi nuklearno oružje“, rekao je Blinken.

„Isto kao što je Iran dugo podržavao teroriste koji napadaju Izraelce i druge, (iranski) režim sada obezbeđuje dronove koje Rusija koristi da ubija nevine ukrajinske civile. Zauzvrat Rusija obezbeđuje usavršeno oružje Iranu“, rekao je državni sekretar SAD.

Administracija predsednika SAD Džozefa Bajdena (Joseph Biden) pokušala je da obnovi nuklearni sporazum s Iranom iz 2015. godine posle unilateralnog povlačanja te zemlje tokom mandata Bajdenovog prethodnika Donalda Trampa 2018.

Sporazum bi trebalo da garantuje da Iran, optužen da teži nuklearnom oružju uprkos poricanju, razvija nuklearni program u civilne svrhe.

Blinken je priznao da je posle teških pregovora sporazum „klinički mrtav“ i da je pažnja preusmerena na iranski krvavi obračun na protestima izazvanim smrću mlade žene koju je uhapsila policija za moral.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar