U trendu

Blinken: UKR ce odluciti o vremenu i sadrzaju pregovora sa RU

VAŠINGTON – Ukrajina će odlučiti o vremenu i sadržaju pregovaračkog okvira sa Rusijom, navodi se u transkriptu današnjeg sastanka američkog državnog sekretara Entonija Blinkena sa ukrajinskim ministrom spoljnih poslova Dmitrom Kulebom u Pnom Penu.

Blinken je, takođe, razgovarao o nepokolebljivoj posvećenosti SAD da pomognu Ukrajini u ublažavanju efekata ruskih napada na kritičnu infrastrukturu kako se zima približava, uključujući ubrzanu humanitarnu pomoć, preneo je Rojters.

„(Državni) sekretar (Blinken) je ponovio da vreme i sadržaj bilo kog pregovaračkog okvira ostaju odluka Ukrajine“, rekao je portparol Stejt departmenta Ned Prajs.

Tokom sastanka, Blinken i Kuleba su ponovo potvrdili i važnost obnavljanja sporazuma koji Ukrajini omogućava izvoz žitarica preko Crnog mora, pre nego što on istekne naredne subote.

Kuleba se tokom susreta Blinkenu zahvalio na vojnoj pomoći koju SAD šalju Ukrajini.

„Naglasio sam da smo, kada vidimo stanovnike Hersona kako sa suzama radosnicama pozdravljaju svoje oslobodioce, zahvalni i SAD i američkom narodu na podršci“, napisao je Kuleba na Tviteru.

On je dodao i da se zahvalio SAD na odlukama da pošalju Ukrajini više napredne vojne opreme.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar