U trendu

Blumberg: Zapad da utiče na Beograd i Prištinu da postignu sporazum

VAŠINGTON, 12. januara (Tanja) – Američki časopis Blumberg pozvao je zapadne diplomate da izvrše veći pritisak na premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija da suspenduje politiku koju srpska manjina na severu KiM smatra provokativnom, ali i da suspenduje aplikaciju Srbije za članstvo u EU sve dok se Beograd ne obaveže na vremenski raspored za priznavanje suvereniteta tzv. Kosova.

U analitičkom članku koji potpusuje urednički tim, Blumberg poziva SAD da jasno stave do znanja liderima u Prištini da spremnost NATO da zadrži svoje snage na terenu nije neograničena.

Kako se ističe, kontinuirana vojna podrška Zapada Kosovu trebalo bi da zavisi od znakova napretka ka mirovnom rešenju koje srpskim zajednicama daje veću samoupravu.

U tekstu se ocenjuje da Evropa ne može sebi priuštiti još jedan rat, a da sprečavanje sukoba zahteva pojačano angažovanje u regionu i pritisak na obe strane kako bi se dijalog nastavio.

Autori naglašavaju da se novi rat u regionu može sprečiti jedino održivom zapadnom diplomatijom, kako bi započela izgradnja budućnosti sa više nade za sve narode.

Blumberg ocenjuje da iako su izgledi za uspeh pregovora slabi alternativa je gora, jer, kako navode, neuspeli pregovori bi ohrabrili oportuniste na obe strane da podstaknu nacionalističke strasti radi političke dobiti.

Ističu da su tokom ratova 90-tih čak i sukobi na niskom nivou mogli brzo da eskaliraju u etnički sukob punog obima, ovog puta sa hiljadama NATO trupa uhvaćenih u sredini.

Blumberg zaključuje da bi takva neprijateljstva dodatno pogoršala odnose između Zapada i Rusije, koja nastoji da poveća svoj uticaj na Srbiju i spreči njenu integraciju u EU.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.